Klasifikace zubů na 3D polygonálním modelu čelisti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací řešení klasifikace zubů na polygonálním modelu otisku čelisti. Postupně v ní popisuji možnosti procházení a reprezentace polygonálního modelu v paměti počítače, detekci roviny prokládající křivku zubního oblouku a proložení plochy reprezentující přibližnou zubní rovinu. Dále se zabývám možností generování výškové mapy usnadňující zařazení jednotlivých zubů do širšího kontextu (zubního oblouku) a detekcí těchto zubů na úrovni výškové mapy. Současně nabízím možnosti segmentace trojrozměrného modelu tak, abych z něho byl schopen extrahovat hranice vymezující zuby. V závěru navrženého algoritmu spojuji tyto dva postupy ve výsledný způsob detekce a klasifikace jednotlivých zubů tak, že aplikace bude schopna automaticky rozpoznávat a zařazovat zuby ke korespondujícím jménům s minimálním zásahem uživatele. V druhé části tohoto dokumentu se nachází popis implementovaného řešení. Podle zadání navrhuji výše zmíněné postupy s důrazem na multiplatformní chování a maximální pohodlí uživatele.
This document discusses a solution for tooth classification on 3D jaw polygonal model. Sequentially, I describe techniques for representation and browsing of polygonal model saved in computer memory, techniques for dental curve detection and finally, creation of surface representing approximated tooth plane. After it, I analyze possibilities of height map creation from jaw model which helps in tooth classification in the scope of entire dental curve context and, as a last step, final detection of these teeth in two dimensions. In the same time, I discuss 3D polygonal model segmentation for border extraction, which separates teeth from the rest of the model. In the end of proposed algorithm, I join these two runs into one final detection and classification process of separate teeth, so presented application can automatically indentify and classify teeth to corresponding names and positions with a minimum user interaction. In a second half of this document, I describe implemented solution. According to primary goal, I propose these techniques forcefully to multiplatform approach and maximal user comfort.
Description
Citation
HULÍK, R. Klasifikace zubů na 3D polygonálním modelu čelisti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačová grafika a multimédia
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Branislav Sobota, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm velmi dobře (B). Otázky u obhajoby: S jakým množstvím testovacích dat jste pracoval? Dokážete odhadnout úspěšnost navrženého detektoru a přesnost lokalizace jednotlivých zubů? Proběhne detekce úspěšně i na datech na Obr. 5.1.1? Kdy detekce selhává a co považujete za slabá místa řešení? Uvažoval jste o možnosti rozpoznat základní typy segmentovaných zůbů natrénovaným klasifikátorem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 5 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO