Turingovy stroje bez návratu na pásce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce zavádí omezenou variantu Turingových strojů, které se nemohou pohybovat doleva, tedy se vracet na pásce. Ostatní vlastnosti Turingových strojů (například potenciálně nekonečná páska a schopnost přepisovat symboly na pásce) jsou zachovány. Zavedením tohoto omezení limitujeme vyjadřovací sílu Turingových strojů do té míry, ľe Turingovy stroje bez návratu na pásce jsou ekvivalentní s konečnými automaty a lze je na konečný automat transformovat. Dále je představen a detailně popsán algoritmus, který realizuje tuto transformaci.
This work introduces a restricted variant of the Turing machine which cannot move left, thus return on its tape. Other properties, such as the potentially infinite symbol tape or the ability to rewrite symbols on the tape, remain unchanged. By introducing this restriction we limit the expressive power of the Turing machine to the point, where a non-returning Turing machine is equivalent to a finite automaton and can be transformed into one. A transformation algorithm is presented and described in detail.
Description
Citation
SUROVIČ, M. Turingovy stroje bez návratu na pásce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Schwarz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A . Otázky u obhajoby: Plánujete po opravení nedostatkov prevodového algoritmu jeho formálny dôkaz?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO