Grafický nástroj pro generování paketů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problematikou generátorů síťových paketů. První část je věnována teorii komunikace v počítačových sítích z pohledu architektury TCP/IP. Druhá část je věnována výsledkům rešerše aktuálně dostupných nástrojů. Třetí část je věnována návrhu a implementaci vlastního nástroje s grafickým uživatelským rozhraním pro generování paketů. Nástroj je navržen objektovým způsobem s důrazem na snadnou možnost budoucího rozšíření. Koncept nástroje zahrnuje, kromě možnosti generovat jednotlivé pakety, také prostředky pro generování jejich dynamicky se měnících sérií za účelem simulace síťových toků. Navržený nástroj je implementován pomocí programovacího jazyka C++ s využitím frameworku Qt. Poslední část práce obsahuje zhodnocení dosažených výsledků a porovnání vytvořené aplikace s již dostupnými řešeními.
This bachelor's thesis is about network packet generators. The first part is devoted to communication theory in computer networks from the perspective of TCP/IP architecture. The second part describes the results of search for currently available tools. The third part is devoted to design and implementation of own tool with graphical user interface for packets generation. The tool is designed object-oriented with an emphasis on ease of future expansion. The application concept includes also tools for generating dynamically changing series of packets to simulate network flows. The designed tool is implemented using the programming language C++ and the Qt framework. The last part contains an evaluation of results and comparison with the already available solutions.
Description
Citation
MAREŠ, M. Grafický nástroj pro generování paketů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Co je třeba udělat pro přidání podpory dalšího protokolu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO