Optimalizující sestavovací program

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Projekt Lissom se zabývá vývojem prostředí pro návrh aplikačně specifických procesorů či SoC (System on Chip). K vývoji aplikací pro takto navržené procesory se využívá standardních knihoven poskytovaných programovacími jazyky. Problém těchto knihoven ale spočíva v tom, že jsou často příliš rozsáhlé a programátor využíva jen zlomek z funkcí poskytovaných knihovnou. Kvůli tomuto problému mohou i zdánlivě jednoduché programy zabírat hodně místa a do paměti vestavěného systému se nemusí vejít. Proto vznikla tato práce, která se zabývá implementací optimalizace v čase sestavování programu, díky které bude možné do výsledného programu zahrnout pouze potřebné funkce z knihovny. Optimalizace spočívá v eliminaci nedostupného kódu, čímž se sníží velikost výsledného programu.
Project Lissom is developing environment for design application specific processors or SoC(System on Chip). Developing of software for these processors are based on using standard libraries offered by programming languages. Main problem of these libraries is in their extensiveness, because programmers often use only a small part of functions contained in included libraries. This may cause that even a tiny looking program needs large storage space and the program will not fit in the system memory. This work is about implementation of link-time optimizer, which inserts into output program only needed function from libraries. This code-size reduction is based on technique called unreachable code elimination.
Description
Citation
NOVOSÁD, A. Optimalizující sestavovací program [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Rogalewicz, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Některé architektury (např. x86_64) umožňují "position-independent" volání funkcí, kde se pro volání funkcí v rámci sekce nepoužívají relokace. Bylo by potřeba pro takové architektury linker upravit?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO