Difuzní evoluční algoritmus

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá paralelizací difuzních evolučních algoritmů pomocí knihovny OpenMP. Náplní teoretické části práce je stručný úvod do problematiky evolučních a genetických algoritmů následovaný popisem paralelní verze těchto algoritmů na systémech se sdílenou pamětí. Teoretická část je zakončena rozborem klíčových vlastností knihovny OpenMP. Praktická část podrobně popisuje dvě možné varianty implementace difuzního evolučního algoritmu - synchronní a asynchronní. V experimentální části je na problému N dam provedeno srovnání těchto dvou variant s důrazem na maximální dosažené zrychlení. Kvalita nalezeného řešení je dále zkoumána s ohledem na použitý typ okolí, topologie a operátoru nahrazení.
This bachelor thesis deals with a parallelization of cellular evolutionary algorithms using OpenMP. The theoretical part of the thesis contains an introduction to evolutionary and genetic algorithms followed by the description of their parallel implementation on shared memory systems. This part is completed with the OpenMP key features analysis. The practical part of this thesis describes two possible implementations of a diffusion evolutionary algorithm; synchronous and asynchronous. The comparison of achievable performance of these two methods carried out on the N-Queen problem is provided in the experimental part of the thesis. The quality of found solutions is further examined with respect to the neighborhood size, topology and the replacement operator of the diffusion evolutionary algorithm.
Description
Citation
ŽUNDÁLEK, Z. Difuzní evoluční algoritmus [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jaroslav Ráb (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: Jak se v difuzním genetickém algoritmu určuje pozice nového jedince? Zamyká se struktura threads_borders v asynchronní verzi algoritmu vždy celá, nebo po částech? Jaký dopad by měla opačná varianta na výkon?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO