Ve stopách Leoše Janáčka - převod řeči na hudbu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce popisuje vývoj aplikace pro převod řeči z nahrávky ve formátu WAV na hudbu uloženou ve formátu MIDI. V úvodní části je čtenář uveden do problematiky. Následuje popis teoretických základů zpracování řeči a následného generování hudby. Dále jsou diskutovány počáteční experimenty, jako generování základní melodie, průměrování tónů, detekce slabik atp., za účelem určení, které z těchto technik mají pozitivní vliv na poslouchatelnost vytvořené hudby, a proto by měly být ve výsledné aplikaci implementovány. Následně jsou definována základní kritéria krásy z hlediska generování hudby a jsou diskutovány různé skladatelské techniky, jako např. inverze tónů nebo změna tempa. Následuje popis implementace a vyhodnocení provedených testů. V závěrečné části je celá práce zhodnocena a je zde i krátké zamyšlení nad možnými dalšími směry vývoje tohoto systému. V příloze je možné najít uživatelský manuál k aplikaci a dále také seznam nástrojů použitých pro implementaci.
The aim of this bachelor thesis is to develop an application, which will automatically convert speech recording in WAV format to speech-melody-based music in MIDI format. At first, the problem is analyzed and the theoretical background is described. Basics of music generation from speech are introduced. Initial experiments like creation of the elementary melody, averaging of tones, syllables detection, etc. are discussed in order to establish, which of these techniques have a positive impact on the resulting music and therefore should be implemented in the resulting application. Basic criteria of beauty in music generation needed to be defined and different compositional techniques such as inversion of notes or tempo changes were investigated. Further, the implementation is described and user testing is evaluated. The conclusions are drawn and future directions of development are discussed. The user manual for the application as well as a "cook book" listing tools used in the application development can be found in the Appendix.
Description
Citation
MARCINIAK, P. Ve stopách Leoše Janáčka - převod řeči na hudbu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: Uvažoval jste nasazení v on-line/real-time režimu?  Jedním ze způsobů syntézy řeči je modulování zdroje harmonického signálu a šumu externími parametry (základní tón, znělost, neznělost,...). Nastiňte, zda a jak by šlo mluvenou řeč (kterou dostáváte na vstup) převést na zpěv.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO