Návrh mrakodrapu pro EVOLO Skyscraper Competition 2011

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Projekt na rozšíření monackého pobřeží sestává z přístavby několika obytných resortů, vlnolamu, komerčních ploch a přístavu ke stávajícímu pobřeží. Největší a nejkomplexnější je Skyscraper resort na uměle vytvořeném poloplovoucím ostrově uprostřed laguny vytvořené mezi pobřežím a plovoucím vlnolamem. Jeho hlavní funkcí je bydlení – to je situováno do několika pater prstence, do bílých ramen vybíhajících z mrakodrapu a do mrakodrapu samotného. V něm se také nachází hotel pro 500 hostů, dále návštěvnické centrum, vyhlídková platforma, technické zázemí, wellness a fit centrum. Resort je přístupný z dvou hlavních příjezdových komunikací – jedné vedoucí z přístavu a drhé z kruhového objezdu u hotelu Fairmont. Doprava se před mrakodrapem rozvádí buď přímo před recepci hotelu, do podzemních garáží pro návštěvníky, do garáží pro obyvatele a do jednotlivých zásobovacích zón. Dalšími funkcemi jsou obchod – komerční plochy situované po perimetru ostrova přístupné z promenád v 1np a 2np. Stejně tak jsou další komerční plochy situované dovnitř ostrova, kde se také nachází veřejné wellness a restaurant zóny a především kulturní multifunkční centrum. To v sobě spojuje funkci kinosálu, otevřeného amfiteátru, divadelního sálu, galerie a je zde také umístěna umělecká škola. Z 1np je také možné vstoupit do návštěvnického centra, především pak do 4 rychlovýtahů vyvážejících návštěvníky do nejvyšších pater mrakodrapu na vyhlídkové plošiny. Pro obyvatele nabízí resort plavecký bazén o „nekonečné“ délce, kapli, relaxační bazény, 2 parky a všechny ostatní funkce, které jsou přístupné i návštěvníkům. Konstrukčně je celý ostrov díky environmentální politice monackého prince koncipovány jako poloplovoucí – je částečně podepírán megapiloty a kesony a částečně plave. O energetickou nenáročnost se starají odsolovací zařízení, kterými je z mořské vody získávána pitná voda, čistička odpadních vod, solární elektrárna a energetické piloty.
The Monaco shore extention project consists of few housing resorts, floating breakwater, commertial zones and a harbour. The largest and most complex is the Skyscraper resort on an artificial semifloating island in the middle of a lagoon between the shore and the floating breakwater. Its main purpose is housing which is situated to several floors of the base ring, to the white wings protruding from the skyscraper and to the skyscraper itself. There is also a hotel for 500 visitors in this structure as well as the visitors center, observation platform, technical support, wellness and fit centrum. The resort is accesible via two main connecting streets – one going from the Hercule harbour, second comming to the resort from the main Monaco roundabout next to the Fairmont hotel. Traffic is than in front of the skyscraper redirected either to the hotel frontyard or to the underground parking wings for visitors, or to the parking zones for residents or to the supply zones. Other functions the resort offers are 2 commertial promenades on the gound and 2np floors accesible from the perimetr of the island’s harbour, other commertial zone is more to the the middle of the island, where the visitor, cultural, wellness and restaurant centers are also situated. The cultural multipurpose center accompanies cinema, theater and exhibition features as well as the School of fine arts. For the residents themselves the resort features several facilities – endless swimming pool, the chapel, relaxation pools, 2 parks and all the facilities accessible also for visitors. The island is constructed as semifloating – partly supperted by large piles and coissons, partly floating. Energetic selfsufficience is provided by desaltation plant, solar fotovoltaic plant, energetic piles and gray water treatment plant.
Description
Citation
SMÉKAL, J. Návrh mrakodrapu pro EVOLO Skyscraper Competition 2011 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Ivan Petelen, CSc. (předseda) doc.Ing.arch. Peter Daniel, Ph.D. (člen) doc.Ing.arch. Michal Hronský, Ph.D. (člen) Ing. arch. Martin Kovařík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-05-30
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO