Algoritmy pro vyhledání nejdelšího shodného prefixu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá algoritmy pro vyhledání nejdelšího shodného prefixu (longest prefix match - LPM), což je klíčová operace při klasifikaci paketů a směrování v počítačových IP sítích. Je uvedena potřebná teorie a rozbor vybraných algoritmů - Trie, Tree Bitmap, Shape Shifting Tree a Multi-Match. Tyto metody byly detailně popsány a implementovány v programovacím jazyce Python. Nad implementovanými algoritmy byly provedeny testy a simulace pro určení jejich praktických paměťových nároků s cílem identifikovat nejvhodnější metodu pro množiny prefixů o velikosti desítek až tisíců pravidel.
This bachelor's thesis deals with the algorithms for longest prefix match (LPM), which is the basic operation of the packet classification and of the routing in the IP computer networks. It is introduced the necessary theory and the analysis of the chosen algorithms - Trie, Tree Bitmap, Shape Shifting Tree and Multi-match. These methods were closely described and they were implemented in the programming language Python. Within the implemented algorithms were performed tests and simulations considering their memory demands with the aim to identify the best method for prefix collections about the size of tens to thousands rules.
Description
Citation
SKAČAN, M. Algoritmy pro vyhledání nejdelšího shodného prefixu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vladimír Bartík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen) Ing. Josef Strnadel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se pak seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm výborně (A). Otázky u obhajoby: Z obrázků 5.7 a 5.8 vyplývá, že počet paměťových přístupů algoritmu MultiMatch je stejný pro všechna nastavení parametru P. Z jakého důvodu není počet paměťových přístupů roven právě parametru P? Jak časově náročné bylo hledání optimálního nastavení parametru m algoritmu MultiMatch pro použité množiny prefixů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO