Knihovna pro práci s objekty ve sdílené paměti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou meziprocesové komunikace v moderních operačních systémech. Důraz je kladen na využití sdílené paměti pro meziprocesovou komunikaci v objektově orientovaném jazyku C++. Součástí práce je popis návrhu a implementace knihovny, která umožňuje sdílenou paměť jednoduše a efektivně používat. Knihovna umožňuje sdílet přímo objekty jazyka C++ mezi procesy. Kromě toho vytváří knihovna platformově nezávislé rozhraní pro práci se sdílenou pamětí v operačních systémech Linux a Microsoft Windows. V závěru práce je zhodnocena efektivita využití sdílené paměti jako způsobu meziprocesové komunikace.
This bachelor's thesis considers problems of IPC (Inter Process Comunication) in modern operating systems. It is concentrated on usage of shared memory as IPC in object-oriented language C++. Thesis includes design and implementation of library, which provides easy end effective usage of shared memory. The library makes possible to share C++ language's objects between processes. Furthermore it creates platform-independent interface for work with shared memory on operating systems Linux and Microsoft Windows. Effectivity of shared memory usage as kind of ICP is evaluated in the conclusion of the thesis.
Description
Citation
DUDKA, K. Knihovna pro práci s objekty ve sdílené paměti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO