Vliv šumu na kompresi obrazu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce zkoumá vliv různých druhů šumu na významné kompresní formáty. Jsou zkoumány tři druhy šumu, Gaussův šum, Gaussův šum s větší granularitou a fotonový šum. Dva starší ztrátové kompresní formáty JPEG a JPEG 2000 jsou porovnávány s novějším formátem WebP. Zkoumání vlivu šumu je založeno na výsledcích experimentů s obrázky, které jsou úmyslně zašuměny a poté komprimovány do zkoumaných formátů a následně jsou porovnány s výsledky pro originální nezašuměné obrázky. Vliv šumů na kompresní výkon formátů je vyhodnocen na základě hodnotící metriky kvality obrazu SSIM. Z výsledků experimentů se zdá být Gaussův šum s větší granularitou jako nejméně rušivý. Gaussův šum a fotonový šum snižují výslednou kvalitu obrazu podstatně více.
This thesis examines effect of different types of noise on performance of significant image compression formats. Three different types of noise are examined, Gaussian noise, Gaussian noise with bigger granularity and shot noise. Two older loosy image compression formats JPEG and JPEG 2000 are compared with newer format WebP. This examination is based on results of experiments with images, which are intentionally degraded by noise, then compressed to examined formats and compared with result of experiments for original images without noise. The effect of noise on performance of comparised formats is based on image quality metric SSIM. From results of experiments, Gaussian noise with bigger granularity seems to be the least distruptive from all types of noises. The other two types of noise have much more dwindling effect on quality of images.
Description
Citation
PAVLÍK, J. Vliv šumu na kompresi obrazu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Dr. Ing. Jan Černocký (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. Radek Kočí, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen) Ing. Igor Szőke, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO