Generování mapy a hledání cesty v mapě pro strategické hry

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se skládá ze dvou částí. V první části se zabývá procedurálním generováním mapy se zaměřením na tvorbu terénu. Nejdříve jsou rozebrány principy generování terénu, použitelné algoritmy a způsoby generování dalších krajinných prvků mapy. Generování terénu za použití algoritmu diamond-square je následně implementováno a začleněno do existujícího herního enginu. Druhá část práce pojednává o problému hledání cesty v mapě, jsou zde popsány použitelné algoritmy a jeden z nich podrobněji vysvětlen. Dále se v práci řeší úprava nalezené cesty do přirozenějších tvarů a nastiňují se možnosti hierarchických algoritmů pro hledání cesty. Algoritmus A* pro hledání cesty je rovněž implementován a začleněn do existujícího herního enginu. Funkčnost obou algoritmů je prezentována v interaktivní aplikaci s grafickým rozhraním.
This thesis consists of two parts. The first part deals with procedural map generation aiming at terrain generation. For the most part, the bases of terrain generation, usable algorithms and the ways of generating other landscape elements are followed up. A terrain generator using diamond-square algorithm is then implemented and integrated into the existing game engine. The second part of the thesis analyses the pathfinding problem, describes usable algorithms and one of them in detail. Furthemore, the post-processing of the path is being solved and possibilities of hierarchical pathfinding algorithms are presented. Pathfinding using A* algorithm is also implemented and integrated into existing game engine. Finally, functioanality of both the algorithms is demonstrated in an interactive application.
Description
Citation
KARÁSEK, Š. Generování mapy a hledání cesty v mapě pro strategické hry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Schwarz, CSc. (předseda) doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-16
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: V souvislosti s fraktály vysvětlete pojem Hausdorffova dimenze (stačí neformálně). Znáte nějaké hry z poslední doby, kde je prostředí generováno plně algoritmicky? Co to znamená, když uvádíte, že BFS je úplné a optimální pro konečné množství uzlů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO