Detekce peer-to-peer komunikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se věnuje problematice detekce P2P sítí ze síťových toků NetFlow. V teoretické části této práce jsou představeny aktuální techniky pro detekci této komunikace v síti společně s jejich výhodami a nevýhodami. Největší pozornost je věnována klasifikačnímu schématu pana Bashira, které se věnuje detekci protokolu BitTorrent a aplikace Skype z NetFlow záznamů v síti. Na základě tohoto schématu je navržen detekční modul pro modulární systém analýzy síťových dat Nemea vyvíjený organizací Cesnet. V praktické části práce je pak představena implementace tohoto modulu a jsou prezentovány výsledky experimentů nad reálnými daty.
This thesis is focused on issues in detection of P2P network from NetFlow. In the theoretical part of this work are introduced actual techniques in detection of this communication in network. There are presented their advantages and disadvantages too. The biggest attention is focused on the classification scheme of Mr. Bashir which deals with a detection of a protocol BitTorrent and a Skype application from Netflow. Following this scheme is designed a detection module for a modular system of a traffic analysis Nemea, developed by Cesnet organization. In the practical part of this work is introduced the implementation of this module. There are also presented results of experiments with real data.
Description
Citation
LETÝ, P. Detekce peer-to-peer komunikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " C ". Otázky u obhajoby: Testovali jste paměťovou náročnost modulu při nasazení do reálného provozu? Jak by porostla časová náročnost s přidáním dalších portů do filtru detekce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO