Vliv oxidů těžkých kovů na tvorbu a vlastnosti portlandského slínku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na studium vlivu zvýšeného obsahu oxidů těžkých kovů přítomných v surovinové moučce na tvorbu a vlastnosti připraveného portlandského slínku a z něj získaného cementu. Hlavní pozornost je věnována změnám ve fyzikálně mechanických, hydratačních a mikrostrukturních vlastnostech vzorků dopovaných oxidy těžkých kovů. Teoretická část práce obsahuje přehled základních slínkových minerálů vyskytujících se v portlandském cementu včetně možností zabudování těžkých kovů do jejich struktur a ovlivnění vlastností cementu. V experimentální části je porovnán vliv oxidů různých druhů těžkých kovů na složení a hydratační vlastnosti portlandského slínku a základní fyzikálně-mechanické a mikrostrukturní vlastnosti z něj připravených cementových past.
The Master’s thesis is focused on a study of the effect of increased content of heavy metals present in a raw meal on the formation and properties of prepared clinker and acquired cement. Main attention is devoted to changes on the physical, mechanical, microstructural and hydration properties. The theoretical part contains an overview of clinker minerals occurring in Portland cement including the possibility of incorporation of heavy metals into their structure and affecting the properities of the cement. In the experimental part, there is compared the effect of heavy metal oxides on the composition and hydration properties of portland clinker and physical-mechanical and microstructural properities of cement pastes prepared from this clinker.
Description
Citation
KAŠPÁRKOVÁ, K. Vliv oxidů těžkých kovů na tvorbu a vlastnosti portlandského slínku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2016-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO