ŠAFOV – OBNOVA OBCE V POHRANIČÍ

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce se zabývá obcí Šafov, nacházející se u hranic s Rakouskem. Obec má pohnutou historii, dnes je vlastně desetinásobně menší než v době jejího největšího rozkvětu. V obci bývala židovská čtvrť. Po židovském osídlení tu zůstal pouze hřbitov a pád židovských domů. Další ranou pro vývoj obce byly události po druhé světové válce, kdy byla většina obyvatel vysídlena, a Šafov se ocitl v bezprostřední blízkosti železné opony. Dnes se obnovují sousedské vztahy s Rakouskou stranou a obec může po mnoha letech volně dýchat. Stigma z minulosti je stále zřejmé. V diplomové práci se snažím rozvinout potenciály obce. Zachovat paměť obce, ale také přinést novou, žijící a aktivní vrstvu. Práce je rozdělená do třech částí: urbanismus, architektura a krajina. Zásahy jsou různého charakteru, od větších po drobné a snadno realizovatelné.
Thesis deals with Šafov, small village located near Austrian border. History of the village is quite dramatic. Population is ten times smaller nowadays than during its greatest prosperity. At the village there was a jewish part destroyed during and after World War II. Nowadays there are only a few houses and jewish cemetary. Continuity was extremely aborted after World War II, when most residents had to leave their homes because of German nationality. New comming people early had to live very close to Iron Curtain. After many years Šafov can breathe freely but stigma of the past is still evident. I try to preserve dramatical history but also design new active plan. Thesis is divided to three parts: urban planning, architecture and landscape. There are some bigger interventions and also small and easily realizable ones.
Description
Citation
LIČMANOVÁ, E. ŠAFOV – OBNOVA OBCE V POHRANIČÍ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Alena Mansfeldová, CSc. (předseda) Ing. arch. Iveta Ludvíková (člen) Ing. arch. Zbyněk Pech (člen) Ing. arch. Eugen Točík (člen) doc. Ing. Ivana Žabičková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-05-30
Defence
Práce navržena na cenu děkana - vysoká úroveň zpracování a obhajoby diplomové práce
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO