Ovládání Linuxu pomocí kamery

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem projektu bylo vytvořit plně funkční program v jazyce C++, který je schopen detekce objektů a ovládání kurzoru myši v operačním systému Linux. Tato detekce je založena na rozpoznávání objektů požadované barvy a tvaru ze vstupu webkamery, v tomto případě sledování červeného kruhu. Hlavní část kódu byla psaná v programu Harpia, který je pro účely zpracovávání obrazu speciálně vytvořen. Většina použitých funkcí je z knihovny OpenCV, která se zabývá počítačovým viděním. V mé práci naleznete informace o způsobech detekce hran, filtraci obrazu a vyhlazovacích filtrech. Program splňuje stanovené zadání, na základě zjištěné polohy detekovaného objektu v obraze ovládá pohyb kurzoru myši.
The goal of this was to create a fully functional program coded in C++, which is capable of real time object detection and mouse positioning in operating system Linux. Object detection is based on recognizing desired color and shape from webcam input. In this case it was a red circle. The main part of source code was generated via application Harpia. This is an application especially created for purposes of object tracking, border detection and picture processing. Most of used functions belong to OpenCV library. This library, as well as Harpia application, was created for computer vision, so it has many functions especially for purposes of my program. You can find many information about edge detection, color filtering and noise reduction in this document. I have also managed to control mouse cursor according to data that program detects. My program fulfils its purpose.
Description
Citation
DOLNÍČEK, P. Ovládání Linuxu pomocí kamery [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Pavelka (člen) Ing. Martin Sýkora (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Šmirg, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Jak se práce zachová v situaci, kdy bude detekováno více kruhů? Popište činnost mediánového filtru. Je tento filtr lineární? Je filtrování pomocí mediánového filtru rychlejší než například filtrování pomocí Gaussovského rozostření? Jaký typ kamery jste použil? Jak by se změnila výpočetní náročnost pri změne rozlišení? Jaký typ algoritmu byl využitý pro detekci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO