Návrh nástroje pro radiální vypínání trubek kapalinou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená diplomová práce se v úvodní části zabývá literární studií zaměřenou na technologii radiálního vypínání trubek. Následně jsou sepsány možné vzorce pro teoretické stanovení napěťově-deformačních parametrů materiálu pro biaxiální technologickou zkoušku trubek vyboulováním tvářecím médiem. Také je zobrazeno několik možností provedení zkušebních nástrojů používaných v zahraničních výzkumech. Následně jsou provedeny technologické a kontrolní výpočty pro zvolený zkušební vzorek z trubky z oceli 17 240 (ČSN 41 7240). Na závěr práce jsou rozebrány klíčové body pro konstrukci nástroje a představen navržený zkušební nástroj pro radiální vypínání zkušebního vzorku z trubky do volného prostoru a s pevně uchycenými konci v nástroji.
The submitted diploma thesis is focused on problematic of a radial expanding of tubes. In the first part of thesis, there is a summary of possible theoretical formulas for determining the stress-strain material parameters for biaxial bulging test of tube by liquid. Also there are showed several options for testing tools used in research abroad. The work also contains technological and control calculations for the selected test sample from the tube of steel 17 240 (1.4301). At the end of thesis, there are key points for tool design and there is also presented the proposed the test tool for a radial expanding of test sample of tube to the free space and with firmly fixed the ends of tube in the tool.
Description
Citation
HORÁK, M. Návrh nástroje pro radiální vypínání trubek kapalinou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) prof. Ing. Františka Pešlová, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Chalupský, CSc., MBA (člen) Ing. Jana Hornungová, Ph.D. (člen) Ing. Karel Neužil (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen)
Date of acceptance
2016-06-23
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1) Jaké jsou možnosti provádět experimenty i s jinými materiály a rozměry trubek? 2) Nebylo by vhodné vyjít při konstrukci stroje již z oveřené konstrukce? 3) Co bylo vlastně cílem DP? 4) Zjištění přetvárného odporu. Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO