Studium vlivu mezery na vlastnosti laserem provedeného tupého svaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá studiem vlivu mezery na vlastnosti laserem provedeného tupého svaru. Pro experiment byla vybrána běžná ocel DC01 a korozivzdorná ocel X5CrNi18-10 (1.4301) s různými tloušťkami. Svařovací parametry v závislosti na mezeře mezi svařovanými plechy zůstávají konstantní. V experimentální části byly vzorky svařené pomocí Yb:YAG laseru a porovnány na zkoušce tahem, makrostruktury, mikrostruktury a tvrdosti dle Vickerse. V závěru diplomové práce jsou vyvozeny výsledky experimentu.
This thesis studies the impact of gaps on the properties of laser butt weld performed. For experiment was chosen DC01 ordinary steel and stainless steel X5CrNi18-10 (1.4301) with different thicknesses. The welding parameters depending on the gap between the welded plates remain constant. In the experimental part of the samples were welded using the Yb:YAG laser and compared to the tensile test, macrostructure, microstructure and Vickers hardness. At the end of the thesis are drawn experimental results.
Description
Citation
HOLUB, M. Studium vlivu mezery na vlastnosti laserem provedeného tupého svaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Evžen Vyplašil, CSc. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
Diplomant seznámil komisi s průběhem a výsledky diplomové práce. Zodpověděl dotazy oponenta práce. Otázky komise: - Jaká je trhlina na obr. 42? - V čem je uvedena hodnota tvrdosti? - Jaké je chemické složení ocelí použitých v DP? - Je složení ocelí z normy? - Proč je použitý starý výpočet uhlíkového ekvivalentu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO