Detekce elektrického oblouku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na problematiku analýzy signálů za účelem detekce poruchového oblouku, přičemž analýza signálů je prováděna v časové, frekvenční a smíšené časově-frekvenční oblasti. Práce stručně shrnuje existující normy pro zařízení pro detekci poruchového oblouku. Práce dokumentuje testy a měření, které byly realizovány v souladu s normami IEC 62606:2013 a UL 1699B. Z důvodu nedostatečnosti stávajících norem je v práci popsána nová metoda iniciace poruchového oblouku. naměřená data byla analyzována s využitím rychlé Fourierovy transformace, krátkodobé Fourierovy transformace a vlnkové transformace. Na základě provedeného literárního průzkumu a s využitím výsledků provedených analýz signálu je v práci proveden návrh nové detekční metody pro účely detekce poruchového oblouku v systémech napájených střídavým i stejnosměrným napětím.
The thesis aims to analyze arc faults in the time, frequency, and mixed time-frequency domains in order to identify methods suitable for the detection arc faults in both AC and DC systems. Current standards in the field of arc fault detection are briefly introduced. Standardized tests according to the IEC 62606:2013 and UL 1699B have been performed to acquire arc fault signal data. Due to the insufficiency of the present standardized testing methods, a novel arc ignition technique based on springed wire is introduced. The obtained data have been analyzed in the time, frequency, and mixed time-frequency domains using the FFT, SFTF, and Wavelet transform. Based on the performed survey of published detection methods and considering the findings, observations, and experience generated during the performed signal analyzes, a detection method applicable in both the AC and DC systems and exploiting the Wavelet transform is proposed.
Description
Citation
FENDRYCHOVÁ, M. Detekce elektrického oblouku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) Ing. Martin Kašpírek (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Studentka seznámila komisi se svojí diplomovou prací na téma „Detekce elektrického oblouku“. Předsedkyně komise doc. Orságová přečetla vypracované posudky na diplomovou práci včetně otázek. Studentka zodpověděla plně otázky oponenta a vedoucího práce. Doc. Drápela položil doplńující otázku týkající se vyhodnocování výsledků měření. Na tuto otázku studentka odpověděla. Další otázky byly směřovány na detekci oblouku, způsob měření proudu v experimentu, funkci měřicího převodníku proudu a způsob filtrování naměřených výsledky pro další zpracování. Studentka odpovídala na otázky váhavě. Poslední otázku položil Ing. Topolánek ohledně detekčního algoritmu, celkového výsledku práce a dalšího možného pokračování. Studentka plně odpověděla na otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO