Modelování v perfúzním ultrazvukovém zobrazování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá možnostmi určování perfúzních parametrů vaskulárního systému, a to s využitím kontrastem zesíleného ultrazvukového zobrazování, tedy neinvazivní metodou. Jsou stručně charakterizovány vlastnosti ultrasonografie a způsob využití kontrastních látek. Jako konkrétní metody analýzy perfúzních veličin jsou zvoleny metody Bolus-tracking¬¬, Burst-replenishment a jejich kombinace Bolus&Burst. Na podkladě těchto metod vyšetření jsou vytvořeny parametrické modely pro zpětnou aproximaci hledaných parametrů, a to za pomoci slepé dekonvoluce.
This thesis deals with the possibilities of determining perfusion parameters of vascular system, using contrast-enhanced ultrasound imaging, which is non-invasive method. Properties of ultrasonography and use of contrast agents are briefly summarized. The methods selected for perfusions analysis were Bolus-tracking¬¬, Burst-replenishment and both of them combined – Bolus&Burst. Parametric models based on these methods were created for modelling an approximation of set perfusion parameters with the use of blind deconvolution.
Description
Citation
HRACHO, M. Modelování v perfúzním ultrazvukovém zobrazování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (místopředseda) MUDr. Jaromír Gumulec, Ph.D. (člen) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Hofr položil otázku - Proč se mění fyzikální jev na jehož základě se mění signál? Kdy dojde k rozbití bublin? Jak je definován šum? Ing. Janoušek, Ph.D. položil otázku - zohledňuje student změnu viskozity kontrastní látky? Jakým způsobem se fixuje myš pro užití ultrazvukové sondy? Doc. Kolář položil otázku - Jaké bylo pravděpodobnostní rozložení aditivního šumu? MUDr. Gumulec položil otázku - Proč bylo používáno modelových křivek, když pak se dělaly experimenty přímo na zvířatech? Existuje nějaký standard u zvířat? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO