Laboratorní úloha elektronického zabezpečovacího systému komunikujícího přes síť Ethernet

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou elektronických zabezpečovacích systémů komunikujících přes síť Ethernet. Na tomto základě je navrhnuta laboratorní úloha pro integrovaný bezpečnostní systém Xtralis 3000 zajišťující řízení přístupu a kamerový dohled. Koncept úlohy je zdůvodněn a je k ní zpracována dokumentace. Pro tento systém Xtralis 3000 je také provedena stručná analýza jeho bezpečnosti. V první části práce je popsán vývoj elektronických zabezpečovacích systémů. Je zde uvedena historie a popis současného stavu elektronických zabezpečovacích systémů. Také jsou stručně zmíněny kamerové dohledové systémy a přístupové systémy, jež se v dnešní době kombinují s elektronickými zabezpečovacími systémy. Dále se zde popisuje současný trend integrace různých bezpečnostních systémů do jednoho systému, jenž komunikuje přes síť Ethernet. Ve druhé části bakalářské práce je rozebrán integrovaný bezpečnostní systém Xtralis 3000. Jsou popsány jeho obecné vlastnosti a následně vysvětleno rozdělení systému na tři podsystémy, a to na přístupový systém S3000, kamerový dohledový systém V3000 a řídicí software M3000. V další části jsou tyto podsystémy popsány spolu s jejich prvky a v návaznosti na to jsou stručně rozebrány vybrané síťové protokoly, jež integrovaný bezpečnostní systém Xtralis 3000 využívá ke komunikaci mezi svými prvky. Ve třetí části je provedena stručná analýza bezpečnosti integrovaného bezpečnostního systému Xtralis 3000. Tato analýza je rozdělena na šest částí z hlediska hrozeb útoků. Ve čtvrté části je představen koncept laboratorní úlohy, který obsahuje úvodní rozvahu, diskusi nad přidělenými prvky, náplň a strukturu laboratorní úlohy. V páté části, je uvedena dokumentace k laboratorní úloze integrovaného bezpečnostního systému Xtralis 3000 komunikujícího přes síť Ethernet, podle níž studenti laboratorní úlohu vykonají. Na závěr v šesté části jsou pokyny pro vyučující, kde je popsán postup zavádění laboratorní úlohy do výuky, s tím spojené problémy a jejich řešení.
This bachelor thesis deals with electronic burglar alarm systems that communicate over Ethernet network. On this basis, the lab exercise is designed for an integrated security system Xtralis 3000 to ensure access control and camera surveillance. The concept of lab exercise is justified, and prepared documentation for it. Subsequently, a brief analysis of the Xtralis 3000 system security is also made. The first part describes the development of electronic burglar alarm systems. The history as well as current state of the art of electronic burglar alarm systems are outlined. Also camera surveillance systems and access systems, which are nowadays combined with electronic burglar alarm systems, are briefly mentioned. The thesis goes on by describing the current trend of integrating various security systems into one system that communicates over Ethernet network. In the second part of this thesis the integrated security system Xtralis 3000 is being analyzed. First of all its general characteristics are described and then it goes on by explaining the distribution of the three subsystems, namely the access system S3000, the camera surveillance system V3000 and management software M3000. Subsequently, these systems are being described along with their features. After that, selected network protocols, which integrated security system Xtralis 3000 uses to communicate between its components, are being briefly discussed. In the third part a brief analysis of security integrated security system Xtralis 3000 is carried out. This system is divided into six parts in terms of threats of attacks. The fourth section it is devoted to the concept of lab exercise, which includes introductory balance sheet, the debate over the assigned elements, content and structure of the lab exercise. In the fifth part, is the thesis offers documentation to the lab exercise of integrated security system Xtralis 3000 communicating over Ethernet network, according to which students may perform this lab exercise. And finally, in the sixth part are the instructions for teachers, which describe how to introduce the lab exercise in teaching, with the associated problems and their solutions.
Description
Citation
HARTH, P. Laboratorní úloha elektronického zabezpečovacího systému komunikujícího přes síť Ethernet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Mojmír Jelínek (člen) Ing. Stanislav Uchytil, Ph. D. (člen) Ing. Tomáš Pelka (člen) doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Proč je snadnější standardizace u bezkontaktních karet? Zkoušel jste změřit zátěž sítě pro systém?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO