Třífázový síťový napaječ s aktivním usměrňovačem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práca sa zaoberá problematikou korekcie celkového účinníka a celkového harmonického skreslenia prúdu v trojfázových priemyselných napájacích zdrojoch. Zameriava sa hlavne na využitie topológií jednofázových aktívnych obvodov PFC založených na princípe zvyšujúceho meniča, ktoré je možné aplikovať na trojfázové systémy. Overenie činnosti a porovnanie parametrov niekoľkých zapojení bolo prevedené simuláciou v programe Matlab Simulink. Následne pre zvolené zapojenie aktívneho obvodu PFC bol prevedený kompletný obvodový návrh. Výsledkom práce je prototyp jednofázového aktívneho obvodu PFC s výkonom 2 kW pre rozsah vstupných napätí 180 – 528 V (47 – 63 Hz) a prototyp trojfázového aktívneho obvodu PFC s výkonom 6 kW pre rozsah vstupných napätí 3 x 180 – 3 x 528 V (47 – 63 Hz).
Diploma thesis deals with problems of power factor correction and total harmonic distortion of line current in three phase industrial power supplies. It focuses mainly on using of single phase active PFC topologies based on the principle of step up converter, which are applicable to three phase systems. Verification of operation and comparison of parameters of several circuits was done by simulation in program Matlab Simulink. Then for selected circuit of active PFC was done complete design. The result is a prototype of single phase active PFC circuit with an output power 2 kW for input voltage range from 180 to 528 V (47 – 63 Hz) and a prototype of three phase active PFC circuit with an output power 6 kW for input voltage range from 3 x 180 to 3 x 528 V (47 – 63 Hz).
Description
Citation
MIKO, R. Třífázový síťový napaječ s aktivním usměrňovačem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen) Ing. Josef Šunka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Třífázový síťový napaječ s aktivním usměrňovačem. Student v prezentaci uvádí parametry napaječů, řeší jednofázový i třífázový usměrňovač. Popisuje silovou a řídicí část jednofázového usměrňovače, testování prototypu, poté totéž i pro 3f verzi. Je zřejmé, že student problematice dobře rozumí. Prezentace má vhodnou délku a je přehledně zpracována. Otázky oponenta jsou zodpovězeny bez problémů, totéž platí i o otázkách v diskuzi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO