Automatická detekce K-komplexů ve spánkových signálech EEG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá problémem detekce K-komplexů ve spánkovém EEG. Studium spánku je velmi důležité pro diagnostiku mozkových poruch a pro analýzu mozkových aktivit. Vzhledem k tomu, že K-komplex může mít širokou škálu tvarů, je velmi obtížné detekovat K-komplexy ručně. V této práci prezentuji automatickou metodu detekce K-komplexů založenou na vlnkové transformaci, TKEO a dále metodu klasifikace za pomoci dopředné neuronové sítě. Výkon detekce dosáhl hodnot v rozmezí 52,9 až 83,6 %.
This paper addresses the problem of detecting K-complexes in sleep EEG. The study of sleep has become very essential to diagnose the brain disorders and analysis of brain activities. Since Kcomplex can have a wide variety of shapes it is very difficult to detect the K-complexes manually. In this paper, I present an automatic method for K-complexes detection based wavelet transform,TKEO and method for classification using feedforward multilayer neural network designed in Matlab. Detection performance reached the value approx. from 52,9 to 83,6 %.
Description
Citation
PECNÍKOVÁ, M. Automatická detekce K-komplexů ve spánkových signálech EEG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Čížek, Ph.D. (člen) Mgr. Dušan Hemzal, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jiří Tomáš, Dr. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Mgr. Hemzal položil otázku Co znamená pojem "backpropagation" v umělé neuronové síti? Doc. Kozumplík položil otázku Jak jsou počítány hodnoty TNR? Zkoušela jste vztáhnout výsledky jednoho experta k druhému? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO