Návrh nových laboratorních úloh v síťovém simulátoru OMNeT++

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem čtyř laboratorních úloh s využitím simulačního nástroje OMNeT++ a rozšířením Inet Framework. Témata navržených úloh jsou zaměřena na směrovací protokoly, zajištění kvality síťových služeb, technologie použité v lokálních počítačových sítích a srovnání vlastností aktivních síťových prvků. První úloha obsahuje srovnání vlastností a směrovacích technik protokolů RIPv2 a OSPFv2, včetně vlivu rozdělení OSPF sítě na menší oblasti. Druhá úloha se zaobírá technikami pro řízení kvality služeb, konkrétně frontou FIFO, PQ a WFQ. Cílem je srovnání dosažených hodnot parametrů definujících kvalitu síťových služeb pro jednotlivé techniky. Třetí úloha srovnává technologie Ethernet a WLAN, parametry přenosu. Čtvrtá úloha nabízí srovnání vlastností síťových prvků pro tvorbu počítačových sítí, rozbočovač, přepínač a směrovač. V práci je také popsána potřebná teorie síťových technologií a programových prostředků používaných k provedení simulací.
Diploma thesis deals with creating four laboratory tasks using simulation tool OMNeT++ and Inet Framework extension. Subject matter of these designed tasks is focused on routing protocols, providing quality of service, computer networking technologies used in local area networks and comparison of active networking devices. First task contains the comparison of behaviour and routing techniques between protocols RIPv2 and OSPFv2, including the effect of dividing OSPF network into smaller areas. Second task is focused on various techniques for controlling quality of service, namely FIFO queue, PQ and WFQ. Main goal is the comparison of results, that define quality of network services. Third task compares networking technologies, Ethernet and WLAN, parameters of transmission. Fourth task offers comparison of networking devices, hub, switch and router. This paper also contains required theory of network technologies and software tools used for executing simulations.
Description
Citation
VLAŠÍN, M. Návrh nových laboratorních úloh v síťovém simulátoru OMNeT++ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Vozňák, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Burda, CSc. (místopředseda) Ing. Radoslav Vargic, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Langhammer, Ph.D. (člen) Ing. František Urban (člen)
Date of acceptance
2016-06-09
Defence
Jaká verze směrovacího protokolu RIP je řešena v Laboratorní úloze č.1? Dokažte, o jakou jde verzi pouze pomocí uvedeného návodu laboratorní úlohy. Student souhlasí s tím, že zmíněná verze v návodu chybí popsána. V teoretické části práce se zmiňujete o technikách řízení odesílání paketů WRR (Weightet Round Robin) a CB-WFQ (Class-Based Weighted Fair Queuing). Z jakého důvodu jste tyto techniky zcela vypustil z návodu pro studenty? Vysvětlete princip jejich funkce. Student vysvětlil oba způsoby vyvažování. Co bylo nejhorším případem v prvním příkladě? Student odpověděl na otázku dostatečně. Jak jste vztvářel topologie? Student část převzal z aktuálního předmětu a další část vytvořil sám, kde se snažil zachovat jednoduchost, abz pro studenty byly zobrazitelné výsledky přehledné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO