Rozpoznávání výrazu tváře

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá automatickým rozpoznáním výrazů tváře v barevných obrazech. Nejprve jsou podle barvy kůže detekovány obličeje v obrazech. Detekce využívá barevných prostorů RGB, HSV a YCbCr. Následuje automatický ořez oblasti obličeje provedený rozměřením okrajů obličeje podle pozic základních rysů (oči, nos a ústa). Z oblasti obličeje je pomocí banky filtrů získán vektor příznaků. Práce uvádí dvě různé realizace Gaborových filtrů a je doplněna o návrh vlastní banky filtrů. Získaný vektor příznaků vstupuje do neuronové sítě, která obraz klasifikuje. Neuronová síť byla naučena na množině obrazů z AR databáze určené pro rozpoznávání výrazů. Výstupem je přiřazení výrazu obličeje v obraze k některému z předem určených výrazů. Práce uvádí testování parametrů neuronových sítí a dále prezentuje a diskutuje dosažené výsledky.
This project deals with automatic recognition of facial expression in colour pictures. At first, the colour-based face detection is accomplished, three colour spaces are used: RGB, HSV and YCbcCr. As next, the pictures are automatically cropped so that only the face region is present. It is accomplished by computing the borders of the face region based on knowledge of position of eyes, nose and mouth. From the face region, the feature vector is obtained using a bank of Gabor filters. The project introduces two different kinds of Gabor filters and proposes a new bank of filters. The feature vector is used as an input to the neural network. The neural network was trained on a set of pictures from AR database created for facial expression recognition. The output of the network is the facial expression the input picture was assigned to. This project mentions the testing for different settings of the neural network and presents and discuss the recognition results of the network.
Description
Citation
VRÁNOVÁ, M. Rozpoznávání výrazu tváře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. Jaromír Gumulec, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Janoušek, Ph.D. položil otázku - proč používáte barvu kůže pro předzpracování pro detekci obličeje? proč nepoužíváte rovnou algoritmus Viola-Jones? Uvažovala jste vliv porostu (vlasů, vousů)? Uvažovala jste vliv natočení tváře či umístění zdorje světla způsobující stíny v obličeji? Doc. Hofr položil otázku - Na kolik je kritická poloha nosu a úst při rozpoznání obličeje? Zvládne váš algoritmus rozpoznat výraz deformovaného obličeje? MUDr. Gumulec položil otázku - Jaké filtry se aplikují na vstupní obrazy? Z jakého důvodu jsou vybrané filtry lepší než ostatní pro detekci? Ing. Jiřík, Ph.D. položil otázku - proč byly zvoleny Gaborovy filtry? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO