Posouzení a vyhodnocení bezpečnosti u el. strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce je zaměřena na bezpečnost a zlepšování životnosti elektrických točivých strojů, především asynchronních motorů. Zahrnuje popis nejčastějších poruch el. strojů, stručný popis problematiky odlévání klece asynchronního motoru, analýzu poskytnutých vadných el. motorů s fotodokumentací. V poslední, praktické, části se práce zaměřuje na vibrodiagnostiku asynchronního motoru se simulovanou nevývahou a ustavení stroje pomocí laseru.
This thesis is focused on the security and improving of electrical rotating machines service life, especially asynchronous motors. Work includes a description of the most common disorders, short description of the asynchronous motor cage casting, analysis of provided decommissioned motors with photo documentation. The last part of this thesis is focused to vibrodiagnostic of asynchronous motor with simulated imbalance and motor emplacement by laser.
Description
Citation
HROMEK, L. Posouzení a vyhodnocení bezpečnosti u el. strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-07
Defence
Shrnul jednotlivé body diplomové práce. Popsal nejčastější poruchové stavy vyskytující se u asynchronních strojů. Prezentoval postup a výsledky měření vlivu velikosti nevývahy na vibrace konkrétního asynchronního stroje. Dále prezentoval diagnostiku a ustavení konkrétního soustrojí čerpadla odpadních vod. V závěru prezentace získané výsledky vyhodnotil. Student odpověděl na otázky oponenta. Odpověděl také na otázky komise týkající se vibrací a analýzy jednotlivých vzorků strojů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO