Diagnostika vibrací elektrických strojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá diagnostikou vibrací elektrických strojů. V práci je popsán vznik vibrací a způsob jejich měření. V další části práci jsou popsány jednotlivé druhy vibrací elektrických strojů. Vibrace strojů jsou rozděleny na elektrické příčiny a na mechanické příčiny. Praktická část se zabývá měřením vibrací na konkrétních strojích a jejich následnou analýzou. Výsledkem praktické části je určení poruch měřených asynchronních motorů.
This thesis deals with vibration diagnostics of electrical machines. The thesis describes vibrations and their measurement. The next section concernes the diffrent modes of elctrical machines. Vibration of machines are divided into electrical causes and mechanical causes. Practical part deals with the measurement of vibration on the machines and their subsequent analysis. The result of the practical part is determining the fault of the measured induction motors.
Description
Citation
LEXA, J. Diagnostika vibrací elektrických strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Rostislav Huzlík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Student prezentoval práci na téma Diagnostika vibrací elektrických strojů. Představil testovaný motor, použité přistroje a nastavení měření. Seznámil s diagnostikou vibrací a frekvenční oblastí. Prezentoval změřená frekvenční spektra rychlostí vibrací na poškozených motorech a odhalené poruchy. Odpověděl na otázky oponenta. V diskuzi odpovídal na otázky komise k nastavení měření a změřeným frekvenčním spektrům.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO