Připrava a charakterizace keramických aktivních materiálů pro sodno-iontové akumulátory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem této práce je charakterizace vzorků titanátů, jako materiálů pro sodíko-iontové (Na-ion) akumulátory. Syntéza některých vzorků je součástí této práce. Charakterizace je zaměřena na elektrochemické vlastnosti, složení a morfologii použitých materiálů. První část se zabývá lithium-iontovými (Li-ion) akumulátory. Byly vybrány, protože jsou ve vědeckých článcích dobře popsány a základní funkční princip je aplikovatelný také na Na-ion akumulátory. Materiály používáné pro katody, anody a elektrolyty následují po krátké části shrnující parametry a konstrukci Li-ion akumulátorů. Následující kapitola je zaměřena na sodíko-iontové akumulátory. Srovnání sodíku a lithia je následováno materiály používanými pro elektrody a elektrolyty (s důrazem na anodové materiály). Třetí část popisuje analytické metody použité pro charakterizaci elektrod a materiálů. Jedná se o elektrochemickou charakterizaci (cyklická voltametrie a galvanostatické cyklování s potenciálovým omezením), morfologii (rastrovací elektronová mikroskopie) a složení (X-ray difrakční spektroskopie). Poslední dvě kapitoly obsahují syntézu a charakterizaci sodného titanátu a charakterizaci dvou vzorků TiO2. Výsledky této práce jsou shrnuty v závěru.
The major aim of this work is characterisation of the titanate samples as materials for sodium-ion (Na-ion) batteries. Some of them were synthesized within this thesis. The characterisation is focused on electrochemical properties, composition and morphology of used materials. The firs part deals with lithium-ion (Li-ion) batteries. They were chosen because they are well described in science articles and the basic operation principle explained in this chapter is also applicable to the Na-ion batteries. Materials used for cathodes, anodes and electrolytes follows the short section about parameters and construction of the Li-ion batteries. The next chapter is focused on the Sodium-ion batteries. There is comparison of sodium and lithium at the beginning of this chapter, followed by materials used for electrodes and electrolyte (with emphasis on anode materials). The third part describes analysis methods used for characterisation of electrode materials. It includes electrochemical characterisation (cyclic voltammetry and galvano- static cycling with potential limitation), morphology (scanning electron microscopy) and composition (X-ray diffraction spectroscopy). Last two chapters include synthesis and characterisation of sodium titanate and characterisation of two samples of TiO2 . Results of this work are summarized in the conclusion.
Description
Citation
VANĚK, M. Připrava a charakterizace keramických aktivních materiálů pro sodno-iontové akumulátory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Elektrotechnická výroba a materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (místopředseda) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen) Ing. Helena Polsterová, CSc. (člen) Ing. Ladislav Chladil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Jakého množství aktivní elektrodové plochy jste během experimentu dosahovali? Porovnávali jste vaše výsledky s výsledky uvedenými v zahraničních publikacích? Kolik jste celkem použil vzorků? Student seznámil zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO