Měření kvality osvětlení na operačních sálech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá měřením kvality osvětlení na operačních sálech. Operační osvětlení jsou velmi náročná z hlediska požadavků na kvalitu jednotlivých parametrů, proto je důležité tyto parametry přesně specifikovat a po určité době kontrolovat. K měření kvality osvětlení byla použita speciální sada na měření od firmy Maquet. Postup měření však nebyl tak přesný, jak by bylo u operačních osvětlení potřeba, proto je součástí této práce i návrh na vylepšení měření kvality osvětlení na operačních sálech. Ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Brno Bohunice, Fakultní nemocnicí v Motole a firmou Maquet bylo změřeno devět operačních svítidel, jednotlivá osvětlení byla srovnána z hlediska parametrů jako je maximální intenzita osvětlení, distribuce světla v operačním poli. V každé kategorii bylo vybráno několik osvětlení, která dosahovala nejlepších výsledků. Jednotlivé parametry pak byly srovnány s hodnotami deklarovanými výrobci.
This thesis is focused on measuring the quality of lighting in operating rooms. Operating lights are very demanding in terms of quality requirements for each parameter, so it is important to specify exactly these parameters and check them regurarly. To measure the quality of the light source, was used a special kit from Maquet. Measurement procedure was not as accurate as it was for operating lighting need, therefore, this work includes a proposal to improve the measurement of quality lighting in operating theaters. In cooperation with University Hospital Brno Bohunice University Hospital Motol and the company Maquet measured nine operating lights, each light were compared in terms of parameters such as maximum light intensity, light distribution in the surgical field. In each category were selected several lighting, which reached the best results. The various parameters were compared with values declared by the manufacturer.
Description
Citation
ROVNÁ, T. Měření kvality osvětlení na operačních sálech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) Mgr. Dušan Hemzal, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jiří Tomáš, Dr. (člen)
Date of acceptance
2016-06-08
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Mgr. Hemzal položil otázku Jaké jsou další fotometrické veličiny a jejich jednotky? Doc. Kozumplík položil otázku Konstatovala jste, že by bylo potřeba vylepšit zmíněné normy, mohla byste tvrzení upřesnit? Dá se nedostatek normy považovat za natolik závažný, že by byl napadnutelný prostřednictvím odborné publikace? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO