Využití plazmového oblouku v technické praxi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
ZAJÍC, Jiří: Využití plazmového oblouku v technické praxi Práce je zaměřena na popis technologií využívajících plazma, pro jeho vysokou teplotu, dynamické účinky a ionizaci. V první části je práce zaměřena na popis principu dosažení ionizace plynů a na jednotlivé faktory ovlivňující parametry výsledného plazmového oblouku. V následující části je vypracován popis jednotlivých technologií, které využívají ionizaci plynů pro svou funkci, jako jsou svařování, dělení materiálu, žárové nástřiky a tepelné zpracování. V závěrečné fázi práce je vypracován experiment v podobě srovnání návarů vytvořených za pomocí plazmového svařování a nátavů vytvořených metodou TIG. Návary a nátavy jsou vyhodnocovány v ohledu jejich tvrdosti, vneseného tepla, a pro návary vytvořené plazmovým svařováním z pohledu zředění svarového kovu.
ZAJÍC, Jiří: Application of plasma arc in technical practice The thesis is focused on the description of technologies using plasma, for its high temperatures, dynamic effects and ionization. The first part of the thesis is focused on the description of the process of ionization of gases and individual factors influencing the parameters of the resulting plasma arc. The following part is a description of the developed technologies that use gas ionization for their function, such as welding, cutting, thermal spraying and heat treatment. In a final phase of thesis is disposed practical experiment containing comparing welds made by plasma technology and welds made by TIG technology. These welds are compared in terms of hardness, heat input and the plasma welds in dilution of weld metal.
Description
Citation
ZAJÍC, J. Využití plazmového oblouku v technické praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Student seznámil komisi s průběhem a výsledky bakalářské práce. Zodpověděl dotazy oponenta. Otázky komise: - Popište ionizaci plynu v oblouku. - Popište měření tvrdosti Vickersem. - V jakých jednotkách se udává nárazová práce? - Jakou elektrodu použijete při řezání vzduchem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO