Využití nanovláknových tenzometrů pro konstrukci snímačů délky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této práce bylo zjistit základní charakteristiky chování nanovláknových tenzometrů a na základě pokusných měření potvrdit vhodnost použití pro konstrukci snímačů délky. Pro měření byl navrhnut přípravek s výkyvným ramenem, jehož natočení zatěžuje nanovláknový tenzometr nalepený na rovné straně výbrusu. Byla provedena měření, jež zjišťují vhodný směr zatěžování na tlak a odhalují oblast vykazující lineární chování. Tato lineární oblast se nachází přibližně mezi 44 ÷ 92% rozsahu nanovláknového tenzometru (0% max. zatížení na tah, 100% max. zatížení na tlak). Další měření se zabývalo časovou stálostí výstupní hodnoty v jednotlivých bodech. Výstupem z těchto experimentů bylo stanovení metodiky a navrhnutí snímačů pro další testy s cílem vyvinout snímač pro měření malých průměrů (1 ÷5mm).
The aim of this thesis was to determine the basic characteristics of behavior of nanofiber strain gauges and on the basis of experimental measurements to confirm the suitability of the design of the length sensors. There was a product designed with a swivel arm whose rotation burdens the nanofiber strain gauge affixed to the flat side of the cut. Some measurements were carried out to find out a suitable direction of the loading pressure and to reveal the area showing the linear behavior. This linear area is approximately between 44 ÷ 92 % of the range of the nanostrain gauge (0% maximum load tensile, 100% maximum load pressure). Other measurements dealt with temporal stability of the output value at each point. The outcome of these experiments was to determine the methodology and to propose the design of sensors for further tests, the aim of which was to develop a sensor for measuring small diameters (from 1 to 5 mm). K
Description
Citation
KIRCHNER, J. Využití nanovláknových tenzometrů pro konstrukci snímačů délky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba strojů a zařízení
Comittee
doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (předseda) doc. Ing. Simeon Simeonov, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Vetiška, Ph.D. (člen) Ing. František Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kovář, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO