Alternativní výroba přípravku pro tvarování plastové trubky s využitím 3D tisku

No Thumbnail Available
Date
Authors
Tretera, Robin
ORCID
Advisor
Kalivoda, Milan
Referee
Sedlák, Josef
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V této bakalářské práci je provedeno porovnání variant výroby tvarovacího přípravku pro tvarování plastové trubky. Jedná se o ruční výrobu v porovnání s technologií 3D tisku, konkrétně metodou DMLS. Popsána je vyráběná součást, tvarovací přípravek a postupy jednotlivých variant výroby s jejich úskalími. Pro sériovou výrobu je vhodnější ruční výroba, která je levnější. Pro časově omezenou výrobu je lepší 3D tisk.
This Bachelor thesis compares two options in production of shaping form for plastic pipe - handmade production versus 3D print technology (specifically DMLS method). The thesis contains detail description of the final part and shaping form with pros and cons of both production methods. Handmade production is more suitable for serial production with its lower price. In time pressure 3D printing comes up with its fast and repeatable results.
Description
Citation
TRETERA, R. Alternativní výroba přípravku pro tvarování plastové trubky s využitím 3D tisku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Ĺubomír Javorek, CSc. (člen) Ing. Lenka Klakurková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen) Ing. Petr Valášek (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Kvalita povrchu kavity. Přibližte. 2. Jak probíhá kontrola vyrobené součásti? 3. Přibližte blíže materiál kavity. 4. Co se děje s kusy, které neprojdou kontrolou? 5. Přibližte blíže vaše tech.-ek. zhodnocení. Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO