Výpočet deformace uzavřeného zakřiveného prutu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená bakalářská práce se zabývá výpočtem deformace uzavřeného zakřiveného prutu (kroužku) s příčným průřezem ve tvaru U. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část stručně pojednává o teoriích, které byly využity při řešení zadaného problému. Jmenovitě je jako první uveden energetický přístup a s ním spojené teorie slabě a silně zakřivených prutů, dále pak klasické nosníkové teorie – Timošenkova a Euler-Bernoulliho. Druhá část obsahuje všechna odvození potřebná pro analytické řešení daného problému a to jak pro teorie slabě, tak pro teorii silně zakřivených prutů. Ve třetí části je popsána tvorba výpočtových modelů a numerický výpočet, který byl proveden pomocí příslušného výpočtového softwaru využívajícího MKP. Závěrečná část se věnuje srovnání výsledků analytického a numerického řešení a jejich zhodnocení.
Presented bachelor's thesis deals with a computation of a closed curved beam (ring) deformation with a U-shaped cross section. The thesis consists of four parts. In the first part a brief summary of theories used for analytical solution is given. Specifically energy approach and related straight and curved beam theories, Timoshenko beam theory and Euler-Bernoulli beam theory are listed. The second part contains a complete analytical solution of given problem for both straight and curved beam theories. In the third part a design of computation models and numerical solution is described. In the last part, obtained values are compared and reviewed.
Description
Citation
DVOŘÁČEK, J. Výpočet deformace uzavřeného zakřiveného prutu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Ing. Lubomír Junek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miroslav Suchánek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Fuis, Ph.D. (člen) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) Ing. Petr Marcián, Ph.D. (člen) Ing. Lubomír Houfek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vajdák (člen)
Date of acceptance
2016-06-14
Defence
Posluchač představil komisi svou bakalářskou práci. Dále odpověděl na všechny otázky oponenta a dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO