Stanovení vybraných parametrů v zahraničních pivech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této práce je stanovení vybraných polyfenolů, organických kyselin a prvků (makroelementů a mikroelementů) v zahraničních pivech. V teoretické části jsou kromě výroby sladu a piva popsány druhy piv a pivní styly a analytické metody pro analýzu piv jako jsou vysokoúčinná kapalinová chromatografie, iontová chromatografie a optická emisní spetrometrie s indukčně vázanou plazmou. Experimentální část se zabývá přípravou vzorků, kalibračních roztoků, nastavením přístrojů a analýzou vzorků zahraničních piv. Celkem bylo analyzováno 14 zahraničních piv, z toho 11 vzorků bylo svrchně kvašených piv, 3 vzorky byly spodně kvašené. Celkem čtyři vzorky pocházely z Belgie, tři z Anglie, tři z Německa, dva z USA, jeden z Nizozemí a jeden z Polska. Výsledky práce podávají přehled o obsahu analyzovaných látek v zahraničních pivech.
The aim of this thesis is determination of selected polyphenols, organic acids and elements (major and minor) in a foreign beers. Production of malt, beer production, beer types and beer styles are described in the theoretical part. Also analytical methods of beer analysis such as high performance liquid chromatography, iont chromatography and inductively coupled plasma optical emission spectrometry are described. The Experimental part deals with preparation of samples and calibration solutions, setting devices up and analysis of foreign beers samples. There were analyzed 14 foreign beers of which 11 samples were top-fermented beers, 3 samples were bottom-fermented. Four samples were produced in Belgium, three in England, three in Germany, two in the US, one in Holland and one in Poland. The results give an overview of the contents of compounds in foreign beers.
Description
Citation
PUNČOCHÁŘOVÁ, L. Stanovení vybraných parametrů v zahraničních pivech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Co je to „pivní styl“ ? Obsah alkoholu v českých a zahraničních pivech ? doc. Diviš: Typy piv dle české legislativy ? doc. Obruča: Senzorická kvalita piva (chuť) ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO