Studium karbonatace portlanditu pomocí in-situ rentgenové difrakční analýzy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Práce se zabývá studiem karbonatace portlanditu pomocí in-situ rentgenové difrakční analýzy. Karbonatace portlanditu probíhá v betonových konstrukcích a je již poměrně široce popsána. Je zodpovědná za korozi a degradaci železobetonových stavebních prvků, a tím pádem je její vliv vnímán velmi negativně. Cílem této práce je určení ideálních podmínek pro průběh karbonatace portlanditu. V práci je sledován průběh karbonatace v závislosti na relativní vlhkosti a teplotě, který je následně vyhodnocován pomocí termických analýz (TG/DTA) a rentgenové práškové difrakce.
Thesis deals with carbonation of portlandite using in-situ X-ray diffraction analysis. The carbonation of portlandite progress in concrete structures and it is already quite widely discussed. It is responsible for corrosion and degradation of reinforced concrete elements, and thus its influence is perceived very negatively. The main goal of this work is to determine the ideal conditions for the progress of carbonation of portlandite. In this work the progress of carbonation depending on the relative humidity and temperature was observated. The amount of carbonated portlandite was evaluated by means of thermal analyzes (TG / DTA) and X-ray analysis.
Description
Citation
RŮŽIČKA, L. Studium karbonatace portlanditu pomocí in-situ rentgenové difrakční analýzy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Tvrdík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Obhajoba bakalářské práce byla velmi zmatená a nepřehledná. Vyjadřovací interpretační schopnosti studenta jsou velmi slabé. Bakalářská práce obsahuje průměrně kvalitní výsledky v odpovídajícím rozsahu, nicméně student je jen s obtížemi diskutoval. Oponent přítomen nebyl. Jeho otázky nebyly uspokojivě zodpovězeny avšak během diskuse byla jistá snaha o opravu odpovědí. Další otázky v diskusi nebyly.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO