Návrh a konstrukce výměníku tepla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je návrh, výpočet a zkonstruování tepelného výměníku pro účely výuky na pracovišti UEEN. Úvodní část se zabývá významem tepelných výměníků v průmyslu, výchozími podmínkami pro konstrukci a zvolením řešení zadání. Další část se podrobněji věnuje výpočtům prostupu tepla a chování teplonosných médií při jejich průtoku tepelným výměníkem. Následně je uveden popis konstrukce výměníku. V závěru práce jsou zkoumány rozdíly mezi teoreticky vypočtenými a naměřenými výstupními teplotami tepelného výměníku.
The aim of this thesis is to design, calculate and construct the heat exchanger for teaching purposes at the Department Of Electrical Power Engineering. The importance of heat exchangers in industry and conditions for the construction together with chosen solution is discussed in introductory part. The next part deals with calculations of heat transfer and behaviour of fluids flowing through the heat exchanger. The next part provides a description of the heat exchanger construction. In conlusion of this thesis, there are examined the differences between theoretically calculated values and experimentally determined values of the outlet temperature.
Description
Citation
TEOFIL, D. Návrh a konstrukce výměníku tepla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-10
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma: Návrh a konstrukce výměníku tepla. Student odpověděl na otázky oponenta a vedoucího práce. Doplňující otázku položil doktor Radil na porovnání dat v programu Ansys a porovnání turbulentního a laminárního proudění na prostup tepla. Student dotaz odpověděl. Doc. Lázničková položila dotaz na materiálové vlastnosti použitých komponentů ve výpočtu. Student na otázku odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO