Testovací úlohy a experimentální zařízení pro jaderné reaktory typu VVER

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce popisuje problematiku testovacích úloh a experimentálních zařízení pro tlakovodní reaktory východní koncepce typu VVER. V teoretické části jsou nejprve popsány reaktory typu VVER, jejich historie, generační vývoj a základní rozdíly a parametry dosud provozovaných reaktorů VVER v praxi. Další dvě kapitoly teoretické části práce se zabývají jadernou bezpečností a popisují nejdůležitější orgány, pod které jaderná bezpečnost spadá a kterými jsou pro Českou republiku SÚJB, MAAE a NEA. Dále vysvětlují důležité pojmy, týkající se jaderné bezpečnosti. Další část je zaměřena deterministické bezpečnostní analýzy, jejich klasifikaci, metody a účel. Úkolem této části bylo seznámit se také s verifikací a validací výpočetních systémů. Předposlední část je věnována experimentálním zařízením, které jsou pro hodnocení a testování jaderných zařízení a výpočetních systémů velmi podstatné. V poslední části se práce zabývá testovacími úlohami pro reaktory typu VVER. V praktické části je proveden přepočet jedné testovací úlohy AER Benchmark FCM_001 pomocí neutronově fyzikálního programu PARCS. Výsledné hodnoty jsou porovnány s hodnotami výpočetního kódu CRONOS.
The aim of this bachelor’s thesis is to describe the topic of benchmarks and test facilities for pressurized water reactors of the eastern concept VVER type. The theoretical part introduces the VVER type reactors, their history, the development of separate generations, including fundamental differences and parameters of the VVER type reactors being used so far. Next two chapters of the theoretical part focus on nuclear safety and security, describing the uppermost Czech authorities, which are SÚJB, MAAE and NEA. Furthermore, many terms concerning nuclear safety are explained in these two chapters. The next chapter is focused on deterministic safety analyzes, their classification, methods and purposes. The aim of this part is also to explain the verification and validation of computing codes. The next chapter offers insight into test facilities which are crucial for evaluation and testing of nuclear devices and computing codes. The last chapter of the theoretical part focuses on the VVER type reactor benchmarks. The practical part of this thesis presents the conversion of a single AER Benchmark FCM_001 using neutron physical code PARCS. The results are compared to the results of CRONOS computing code.
Description
Citation
ŠIMEK, O. Testovací úlohy a experimentální zařízení pro jaderné reaktory typu VVER [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2016-06-09
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací s názvem Testovací úlohy a experimentální zařízení pro jaderné reaktory typu VVER. Vedoucí práce ing. Matějková seznámila komisi s posudky vedoucího i oponenta práce. Student odpověděl na první otázku oponenta práce ing. Forala. Ing. Katovský odpověď doplnil. Další otázky student odpověděl správně. Ing. Katovský položil dotaz na téma odchylek u koeficientu násobení, jestli bylo provedeno srovnání i reaktivity nejenom koeficientu násobení. Student odpověděl, že to nebylo v zadání testovací úlohy, a proto srovnání neprovedl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO