Aerodynamická optimalizace monopostu formule SAE

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá měřením aerodynamických charakteristik modelu závodního vozu Formula SAE v aerodynamickém tunelu, v měřítku 1:4. V první části je představen projekt Formula SAE a popsána role aerodynamiky v rámci této soutěže. Následuje přehled teoretického pozadí, které je relevantní k provedenému experimentu. Ve druhé části práce je popsán samotný experiment a prezentovány jeho výsledky. Součástí je návrh, výroba a kalibrace šestikomponentní tenzometrické váhy pro měření aerodynamického zatížení. Testy v aerodynamickém tunelu byly provedeny ve čtyřech konfiguracích, aby bylo možné určit vliv přítlačných křídel a podlahy s difuzorem na výsledné aerodynamické charakteristiky vozu.
This work focuses on wind tunnel testing of a 25% scale model of a Formula SAE race car. In the first part, Formula SAE competition is introduced and role of aerodynamics within this competition is described. That is followed by review of the theoretical background that is relevant to the presented experiment. In the second part, the experiment itself is described and results presented. As part of this work, a six component strain gauge force balance was designed, manufactured, and calibrated. Wind tunnel testing was done in four different configurations to determine the influence of inverted wings and floor with diffuser on aerodynamic performance of the car.
Description
Citation
FRYŠTÁK, L. Aerodynamická optimalizace monopostu formule SAE [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Stavba letadel
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen) doc. Ing. Luboš Janko, CSc. (člen) doc. Ing. Josef Klement, CSc. (člen) Ing. Václav Zajíc (člen) Ing. Miroslav Pešák (člen)
Date of acceptance
2016-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO