Videokonferenční systém pro distanční výuku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem diplomové práce je seznámit se s problematikou dnešních videokonferenčních systémů a porovnat již existující řešení. První kapitoly práce jsou věnovány popisu teorie konferenčních systémů. Dále je popsána aplikace Skype a aplikace WebEx. Jedná se o projekty, které se nejvíce blíží zadání této práce. Na základě získaných informací se práce dále věnuje tvorbě vlastního řešení videokonferenčního systému. Ve třetí kapitole jsou popsány veškeré použité technologie k realizaci řešení. Dále se práce věnuje vytvoření vlastního klienta na platformě Silverlight. Tento klient funguje na komponentách přehrávajících multimediální obsah a na službě WCF RIA. Po části věnované tvorbě klienta je popsána nastavení služeb Windows Serveru 2008, na kterém je řešení realizováno. Jsou zde popsány nastavení služeb webového serveru, služeb multimediálních médií, nastavení SQL serveru a použití programu Windows Media Encoder. Poslední část práce je věnována testování a vyhodnocení funkčnosti vytvořeného videokonferenčního systému. V závěru práce jsou zhodnoceny výsledky práce a jsou popsány možné směry, kterými by se vývoj klienta a videokonferenčního systému mohl ubírat.
The aim of my diploma thesis is to introduce the problematic of today’s videoconference system and to compare the existing solutions. First chapters of my work are dedicated to a description of the theory of the conference system. Furthermore there is described the application Skype and application WebEx. These are the projects that are the nearest to the submission of this work. On the basis of the acquired information, the thesis is dealing with the creation of my own solution of video conference system. In the third chapter there are described all the used technologies needed for the realization of the project. The thesis is then dealing with the creation of own client on the platform Silverlight. This client is working on the components that play the multimedia content and on the service WCF RIA. After the part dedicated to a creation of the client, there are described the settings of services Windows Server 2008, on which the solution is realized. There are described the settings of services of web server, services of multimedia media, settings of SQL server and usage of program Windows Media Encoder. The last part is dedicated to a testing and plotting of the functionality of created video conference system. In the conclusion of the work there are evaluated the results of the work and described possible directions, where the development of the client of video conference could proceed.
Description
Citation
REGUEYRA, P. Videokonferenční systém pro distanční výuku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (předseda) Dr. Ing. Jiří Přibil (místopředseda) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Mácha, Ph.D. (člen) Ing. Petr Vychodil (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Na jaké jiné platformě kromě MS Silverlight by bylo ještě možné vytvořit klienta při zachování multiplatformosti? Je omezen nějakým způsobem maximální počet klientů při sledování přednášejíciho?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO