Metodika výpočtu asynchronního motoru malého výkonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá rozborem problematiky týkající se asynchronních motorů. Úvod se věnuje základnímu principu funkce asynchronních motorů, popisuje jednotlivé konstrukční součásti a věnuje se také stručnému popisu běžně užívaných provedení. Následující část se věnuje postupu návrhu asynchronního motoru, se zaměřením na jednofázový motor s připojeným kondenzátorem. Poslední část se zabývá pohledem na problematiku požadavků na účinnost společně s možnými metodami snižování ztrát a návrhem vylepšení účinnosti navazující na příklad návrhu motoru.
This thesis addresses analysis of problematics concerning induction motors. The introduction is dedicated to description of basic principles of induction motor functions, describes individual construction components and also focuses on brief description of current regular design of those machines. The following section is dedicated to the design method and procedure for calculating, mainly focused on single phase induction motor with connected capacitor. The last section is focused on problematics concerning induction motor efficiency together with possible methods of loss reduction and efficiency improvement following the example of engine design.
Description
Citation
BUREŠ, P. Metodika výpočtu asynchronního motoru malého výkonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-13
Defence
Bakalářská práce je věnována metodice výpočtu asynchronního motoru malého výkonu. Obhajoba práce je na dobré úrovni, prezentace je logicky členěna. Student se vyjadřuje srozumitelně ke konstrukčním úpravám daného stroje. Všechny otázky oponenta byly zodpovězeny. Práce je komisí pěkně hodnocena. Student diskutoval na téma zvyšování cen v důsledku konstrukčních úprav. Student nedokázal odpovědět na dotaz z komise ohledně ztrát na kondenzátoru. Otázka na výběr kapacity kondenzátoru byla zodpovězena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO