Nízkoúrovňové čtení dat z pamětových úložišť

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tématem této práce je obnova dat z vybraných typů paměťových úložišť. Práce se dá rozdělit na dvě teoretické a jednu praktickou část. Teorie v první části vysvětluje strukturu vybraných paměťových médií a popisuje, jak jsou na nich data uložena. Je zde popsán i způsob jakým operační systém k těmto datům přistupuje. S tím souvisí souborový systém, který je v této části spolu s jeho vybranými nejpoužívanějšími typy popsán také. V druhé teoretické části se práce zabývá samotným poškozením paměťových médií. Jsou zde uvedeny druhy poškození, která mohou nastat a jak se dají řešit. Práce se zde zabývá i možnostmi které uživatele, kteří svá data ztratí, mají. Jednou z možností je využití služeb specializovaných firem. V krátkosti jsou proto v této části uvedeny čtyři vybrané firmy nabízející obnovu dat na českém trhu. V tabulce na konci kapitoly jsou shrnuty nabídky služeb, které tyto firmy zákazníkům nabízejí. Druhou možností je využít některý z volně dostupných programů pro obnovu dat. Na základě internetové ankety a kladných referencí v různých diskuzích na téma „nejlepší programy pro obnovu dat“ byly vybrány 3 programy, které byly testovány. Test byl prováděn nahráním určitých druhů souborů na disk, který byl posléze naformátován vysokoúrovňovou metodou. Pomoci jednotlivých programů jsem se snažil získat ztracená data zpět. Jak si jednotlivé programy vedly, je opět uvedeno v přehledné tabulce na konci podkapitoly každého programu. Praktická část této práce se zabývá linuxovým programem pro obnovu dat Ddrescue. Snahou je pro tento velice šikovný nástroj pro obnovu dat, ovládaný přes linuxový terminál, vytvořit graficky přívětivé prostředí s intuitivním ovládáním. Cílem je dostat tento program mezi širší veřejnost a poskytnout uživatelům jednoduchý program pro účinnou nízkoúrovňovou obnovu dat.
The following work is topically focusing on data restore of selected memory devices. It could be divided into two theoretical parts and one practical. The first part consist explanation of these memory media’s structure, the mechanism of their storage and also how operating system approaches these data. This relates also to a file system, which is among with its most commonly used types described there as well. In the second theoretical part the study focuses on the storage damage problematics. Various types of damage are shown and I examine how we could approach them. The work concentrates on possibilities which owners of the damaged storage media have with an emphasis on specialized companies. Therefore the study contains brief information of four selected domestic companies which are offering data restore on the Czech market. The complete list of services, which these companies offer to their customers, is shown in the chart found by the end of chapter. The second option in order of solving media damage problems are freeware programmes. On the basis of an internet poll dealing with the topic „best programmes for data restore“, I have chosen three programmes to be examined. The examination consisted of uploading certain files on the media storage which was formated by high level method afterwards. Through these three programmes I tried to restore the lost data. The results are included in a chart found by the end of each sub-chapter. The practical part of my work deals with linux program for data restore DDrescue. My effort consists of developing and creating an user friendly interface with intuitive manipulation of this helpful tool. My goal is thus spreading this program into the public and providing them simple tool for efficient low-level data restore.
Description
Citation
ŠALKO, J. Nízkoúrovňové čtení dat z pamětových úložišť [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dominik Kováč (člen) Ing. Jiří Minář (člen) Ing. Ondřej Šmirg, Ph.D. (člen) Ing. Jan Karásek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-16
Defence
- zlé členenie textu
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO