Testování optických sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá popisem testování fyzické vrstvy optických sítí a kvality služeb dle příslušných norem a doporučení (ČSN, ITU a RFC). V první kapitole je uveden popis jednotlivých optických vláken, jejich rozdělení a stručný popis jednotlivých druhů. V další části této práce jsou uvedeny metody a postupy testování jednotlivých parametrů optických sítí dle daných norem a doporučení. Dále je popsána problematika testování kvality služeb, to je zaměřeno především na služby triple play, které jsou v optických přístupových sítích provozovány. Následuje popis problematiky přístupových a transportních sítí, je uveden návrh metodiky testování fyzické vrstvy těchto sítí. V závěru práce se nachází kapitola popisující praktická měření provedená na pasivní optické síti. V přílohách této práce jsou ve formě tabulky uvedeny mezní parametry optických vláken použitých při měření a návrh obsahové náplně protokolu o provedeném měření.
The aim of this bachelor thesis is to describe testing of optical networks physical layer by norms and recommendations (CSN, ITU and RFC). The first chapter provides a description of the individual optical fibers, their division and a brief description of each type. In the next part of this thesis, the methods and procedures for testing the various parameters of optical networks are described, according to specific standards and recommendations. The issue of testing quality of services is also described, primarily focused on triple play services, which are operated at optical access networks. The following is a description of the issue of access and transport networks, a draft of methodology for testing the physical layer of these networks is given. In conclusion, there is a chapter describing the practical measurements made on a passive optical network. In the annexes of this thesis the limit parameters of optical fibers used for the measurements and draft of the content for measuring protocol are listed.
Description
Citation
ŠIMONÍK, J. Testování optických sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen) Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Vajsar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-16
Defence
Popište princip měření PMD. Odpověď: Student správně vysvětlil. Pro testování jste využil sady EXFO FTB-1 (FTB-860G NetBlazer) s loopbackem. Diskutujte (teoreticky) výsledky pro případ, že by bylo použito testovací sady přímo pro GPON sítě (generátor provozu a loopback pro sítě GPON). Odpověď: Student popsal velice podrobně, dle ITU Co znaméná zkratka OTDR-dokázal vysvětlit, v problematice splitru dokázal vysvětli a popsal i jeho princip
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO