Korelační analýza Parkinsonovy nemoci v akustické oblasti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalárska práca je venovaná korelačnej analýze Parkinsonovej choroby v akustickej oblasti. V prvej časti je priblíženie Parkinsonovej choroby a jej symptómov. Hlbšie sa zaoberá problémami tvorby reči, ktoré nazývame hypokinetická disartria, a čo spôsobuje tieto problémy a akým spôsobom prebieha liečba. V ďalšej časti je naštudované predspracovanie signálu, tzn. odstránenie jednosmernej zložky, preemfáza a segmentácia na menšie rámce. Následne pomocou parametrizácie sa počítajú jedntolivé parametre. Po výpočte niektorých parametrov je potrebné dopočítať jednoduché štatistiky, napr. stredná hodnota, smerodajná odchýlka, atď.. Ďalej je vysvetlený Pearsonov a Spearmanov korelačný koeficient. Je navrhnutá bloková schéma spracovania dát, v ktorej sú popísané funkcie jednotlivých blokov. V praktickej časti je vysvetlená programová časť a časti tabuliek parametrov a vypočítaných koeficientov. Na koniec sú graficky zobrazené korelácie parametrov a paraklinických údajov.
The topic of this bachelor thesis is the correlation analysis of Parkinson’s disease in the acoustic field. The first part is about the Parkinson disease and its symptoms. It looks closer on problems with speech production, which is called hypokinetic disarthria, and describes the causes of the problems as well as the kind of treatment that is used. The next part involves a study of the pre–processing of signal, i.e. removing the direct component, a preemphasis and a segmentation to smaller frames. Afterwards, individual parameters are calculated in the next step. It is also necessary to calculate simple statistics, for example a median, a standard deviation, etc. after the calculation of some parameters. The calculation of Pearson’s and Spearman’s correlation coefficients is included. Moreover, a block diagram for the data processing is suggested, which involves a description of the functions of the individual blocks. The program is explained in the practical part, which also features parts of the tables with parameters' values and the calculated coefficients. As the conclusion of the work, there are graphs which display correlations of the parameters and the paraclinical data.
Description
Citation
VOŠČEK, J. Korelační analýza Parkinsonovy nemoci v akustické oblasti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivan Míča, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Prokeš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-16
Defence
- Autor v práci píše, že segmentace řeči s překrzvem má menší paměťové nároky. To není pravda, ale možná to myslel jinak. Prosím vysvětlete. - V práci je u Spearmanovy korelace uvedeno následující tvrzení: Čím větší hodnota koeficient, tím je statistický vztah silnější. Znamená to, že hodnota -1 neidentifikuje statisticky významný vztah. - Jaký je rozdíl mezi Pearsonovým korelačním koeficientem a Spearmanovým korelačním koeficientem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO