Laboratorní úlohy z RTG zobrazovacích systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá studií rentgenového záření a výpočetní tomografie. První část této práce obsahuje vysvětlení základních fyzikálních principů, je věnována elementárním částicím, atomu a ionizujícímu záření. Následující části objasňují témata od vzniku a druhu rentgenového záření, přes interakce záření s tkání, po detekci RTG záření. U výpočetní tomografie práce objasňuje sběr dat, rekonstrukci obrazu pomocí metod prosté zpětné projekce, filtrované zpětné projekce a algebraické rekonstrukce. V praktické části je popsáno několik provedených měření na rentgenové komoře pro výukové účely od firmy Leybold. Témata řeší útlum rentgenového záření v závislosti na druhu a tloušťce materiálu a spektrum RTG záření. V oblasti výpočetní tomografie jsou zařazeny úlohy řešící změnu kontrastu, akvizičních parametrů a metody pro rekonstrukci. Práce zahrnuje vypracovaná ukázková řešení k laboratorním úlohám.
The aim of this Bachelor thesis is to study the X-ray and computed tomography. The theoretical section explains the basic physical principles, elementary particle, atom and ionizing. The following parts of the thesis deal with topics from the origin and various types of X-ray, to interaction of X-ray with tissue and X-ray detection. For computed tomography the thesis also explains data collection, the reconstruction of image using simple back projection, filtered back projection and algebraic reconstruction. In the practical part are analysed several measurements which were taken in the X-ray chamber designed for educational purposes by Leybold. The topics solve the attenuation of X-rays depending on the type and thickness of the material and the spectrum of the X-ray radiation. In the field of computerized tomography solve tasks as the change of contrast, parameters of acquisition and methods for reconstruction. The work includes prepared sample solutions to a laboratory experiments.
Description
Citation
KUCHAŘ, O. Laboratorní úlohy z RTG zobrazovacích systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) prof. MUDr. Aleš Hep, CSc. (člen) Mgr. Martina Raudenská, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Jiřík položil otázku spůsob návrhu laboratorních úloh a na rekonstrukci z projekcí. Ing. Odstrčilík položil otázku na existenci návodu k laboratorním úlohám. Student odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO