Detekce středu zornice a duhovky metodami zpracování obrazů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá zpracováním šedotónových snímků oka za účelem nalezení středu zornice a duhovky, pupilární a limbické hranice. Úvodní část je rešerší na téma pupila a duhovka a změna rozměrů pupily. Jsou tu uvedeny články zabývající se problematikou detekce středu pupily a duhovky, které byly použity jako inspirace pro realizaci vlastních metod v této práci. Úvodní část končí popisem navržených metod, které detekovaly parametry pupily a duhovky ve snímcích databáze CASIA-Iris-Interval. Druhá, praktická část práce, je věnována popisu snímacího systému, který byl sestaven pro získání vlastních snímků oka. Následuje rozbor jednotlivých metod, které byly použity pro rozměření parametrů pupily a duhovky. Jedná se celkem o dvě metody detekce středu pupily a pupilární hranice, jednu metodu určující střed duhovky a limbickou hranici a jednu metodu, která detekuje paramtry pupily a duhovky zároveň. Konec práce je věnován rozboru výsledků jednotlivých metod včetně úspěšnosti detekce a statistické analýzy. Součástí rozboru je také zkoumání změny pupilárního poloměru v závislosti na světelných podmínkách a změny pozice středu pupily při konstrikci a dilataci pupily.
This thesis is aimed at image processing to obtain informations about the center of pupil and iris,the pupillar and limbic boundary from grayscale images of the eye. An introduction describes general research in topic of pupil, iris and changes in size of pupil. There are mentioned articles dealing with the detection of the center of pupil and iris. These articles were used as an inspiration for proposal of detection methods used in this work. The introduction ends with description of designed approaches of detection of parameters of pupil and iris in images of CASIA-Iris-Interval database. The second, practical part of this work, is dedicated to description of acquisition system, which was compiled to obtain proper images of eye. Individual analysis of methods used to obtain parameters of pupil and iris follows after that. There are two methods of detection of center of pupil and pupillar boundary, one method determines center of iris and limbic boundary. Last method detects centers and boundaries of pupil and iris at one time. The end of this work is dedicated to analysis of results of designed methods. Analysis includes score of successfulness of detection, statistical analysis, discussion of changes in pupillary diameter depending on the light conditions and changes in position of center of pupil during constriction and dilatation of pupil.
Description
Citation
PROSSER, J. Detekce středu zornice a duhovky metodami zpracování obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (místopředseda) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Ronzhina položila otázku - Vám nevyšel stejný bod pro střed duhovky a pupily, nemělo by to vyjít stejně? Proč byly užity různé metody pro použití středu pupily a duhovky? Na kolika probandech jste testoval? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO