Izolace plasmidové DNA z bakterií a její transfekce do buněčné linie HEK293

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Izolace plasmidové DNA je v mikrobiologii důležitou a často využívanou metodou. Samotné izolaci předchází příprava bakteriálních kompetentních buněk a amplifikace plasmidů. V této práci jsou plasmidy CHR2, ASAP1, ASAP-3, ASAP-5 a Kir2.1. nejprve amplifikovány v bakteriích E.Coli kmenu DH5 a poté metodou fenol-chloroformové extrakce izolovány. K určení správnosti izolace slouží gelová elektroforéza a transfekce do buněčné linie HEK293.
The isolation of plasmid DNA is an important and often used method in microbiology. The isolation itself is preceded by preparation of bacterial competent cells and by amplification of the plasmids. In this stage, plasmids CHR2, ASAP1, ASAP-3, ASAP-5 and Kir2.1. are first amplified in E.Coli bacteria of the DH5 strain and then isolated through the method of phenol-chloroform extraction. Gel electrophoresis and transfection to cellular line HEK293 are used for determining the correctness of the isolation.
Description
Citation
MĚSÍČKOVÁ, K. Izolace plasmidové DNA z bakterií a její transfekce do buněčné linie HEK293 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (místopředseda) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-15
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Mgr. Vlk položil otázku: z čeho soudíte, že něco je linearizované nebo cirkulární? Jak si představujete, že by se dala exprimovat bílkovina touto metodou? Jak byste určila konkrétní bílkovinu? Prof. Nováková položila otázku: nejméně úspěšný byl experiment s CHR2. Jak si to vysvětlujete? Jaké kanály má HEK? Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO