Aplikační rozhraní pro administraci projektu Libvirt

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
This thesis addresses the virtualization topic, more specifically, it deals with libvirt virtualization management library, the goal of which is to provide a common and stable layer to manage virtual machines that deals with all the hypervisor or virtualization solution specifics transparently to the user. Most of the functionality exposed by libvirt is implemented in form of services within a daemon called libvirtd. One of the main reasons why libvirt utilizes a daemon is to provide a remote management of virtual machines running on hypervisors which do not support remote management. However, the daemon lacks support for managing itself during runtime. Although its configuration can be altered via a configuration file, the configuration is persistent only. Additionally, each time the configuration is changed this way, the daemon needs to be restarted, which might not always be the optimal solution. Therefore, an idea of exposing an administration interface through libvirt library which would provide users with libvirtd's runtime management arose. The main goal of this thesis is to design and implement a set of administration application interfaces which would provide features including adjustment of number of workers in a server's threadpool, modifying logging levels, filters, and logging outputs, as well as remote client management.
Tato práce se zabývá problematikou virtualizace, konkrétně virtualizační knihovnou libvirt, cílem které je správa virtuálních strojů a podpora různých typů hypervizorů a virtualizačních řešení jednotným způsobem transparentním pro uživatele. Podstatná část funkcionality knihovny libvirt je na pozadí implementována formou démona libvirtd. Ačkoliv libvirtd démon poskytuje služby pro správu virtuálních strojů, neumožňuje správu sebe samého, kromě změn hodnot parametrů v konfiguračním souboru. Pro změnu nastavení je pak standardním přístupem změna v konfiguračním souboru a následný restart démona. Jelikož uvedený způsob mění pouze perzistentní konfiguraci a restart démona nemusí být vždy optimální řešení, vznikla idea administrativního rozhraní knihovny libvirt, které by umožnilo správu démona za běhu. Hlavním přínosem této práce je návrh a popis implementace aplikačního rozhraní pro administraci knihovny libvirt. Konkrétně pro tuto práci byla zvolena rozhraní pro konfiguraci počtu obslužných vláken, nastavení úrovně a filtrovacích parametrů pro žurnálovací podsystém a správu připojených klientů na straně démona libvirtd.
Description
Citation
ŠKULTÉTY, E. Aplikační rozhraní pro administraci projektu Libvirt [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové sítě a komunikace
Comittee
prof. Ing. Miroslav Švéda, CSc. (předseda) prof. Ing. Tomáš Vojnar, Ph.D. (místopředseda) Prof. Ing. Pavel Čičák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Kořenek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Matoušek, Ph.D., M.A. (člen)
Date of acceptance
2016-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázku oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Proč v kódu používáte pro uložení času long long (místo time_t )?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO