Autonomní správa inteligentní domácnosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
V současné době již téma inteligentní domácnosti není žádnou novinkou a na trhu existuje nejedno řešení této problematiky. Důraz je kladen  především na miniaturizaci jednotlivých prvků inteligentního systému a na logiku řízení tohoto systému jako celku.  S tím souvisí i požadavek na uchování schopnosti systému řídit inteligentní domácnost i v případě ztráty spojení některého z jeho funkčních prvků s řídícím členem. Tato práce se zabývá návrhem a implementací úprav brány inteligentní domácnosti v systému BeeeOn s cílem zajistit jeho autonomii  i v případě výpadku internetového spojení. Problém ztráty schopnosti řídit domácnost je řešen přidáním možnosti navázat komunikaci přímo s bránou a zavedením schopnosti brány automatizovaně ovládat  domácnost bez účasti řídicího členu. Toto rozšíření vnáší do systému autonomii a umožňuje uživateli mít domácnost pod kontrolou i v případě výpadku řídícího členu systému. To vede ke zvýšení bezpečnosti a kvality služeb obecně.
Currently, the topic of smart home is not new and there are many solutions for this problem on a market. Emphasis is placed on miniaturization of the individual elements of an intelligent system and control logic of the system as a whole. This is associated with requirement for ensuring management capabilities of the system in case of failure of the connection between some of the functional elements and the control member.  This work deals with design and implementation of modifications in intelligent home gateway in an existing BeeeOn project to ensure its autonomy even in case of loss of internet connection. The problem of loss of ability to manage the household is solved by adding the possibility to establish direct communication with the gateway and the introduce automation ability into gates to control household without the participation of the controlling member. This extension brings autonomy into the system and allows user to have the household under control even in case of loss of internet connection. It leads to increase system security and quality of service in general.
Description
Citation
PUNČOCHÁŘOVÁ, P. Autonomní správa inteligentní domácnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) prof. Ing. Lukáš Sekanina, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-21
Defence
Studentka nejprve prezentovala výsledky, kterých dosáhla v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Studentka následně odpověděla na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studentky na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm dobře (C). Otázky u obhajoby: Navržená lokální smyčka neřeší možnosti autentizace do systému BeeeOn při výpadku Internetového připojení. Pokuste se naznačit, jak by bylo možné tento problém řešit. (Lze se inspirovat např. u v praxi používaných mechanismů obnovy hesla, více-faktorové autentizace, apod.)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO