Optimalizace distribuovaného I/O subsystému projektu k-Wave

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Práce se zabývá řešením efektivního paralelního zápisu a čtení dat pro nástroj k-Wave, provádějící simulací šíření ultrazvuku. Tento nástroj je superpočítačovou aplikací, proto je spouštěn na souborovém systému Lustre a vyžaduje paralelní zpracování pomocí MPI a zápis ve formátu vhodném pro velké množství dat (HDF5). V rámci této práce byly navrženy metody efektivního způsobu zápisu dat dle potřeb k-Wave, pomocí kumulace dat a přerozdělování. Všechny metody zrychlily nativní zápis a vedly až k rychlosti zápisu 13,6GB/s. Popsané metody jsou použitelné pro všechny aplikace s distribuovanými daty a častým zápisem.
This thesis deals with an effective solution of the parallel I/O of the k-Wave tool, which is designed for time domain acoustic and ultrasound simulations. k-Wave is a supercomputer application, it runs on a Lustre file system and it requires to be implemented with MPI and stores the data in suitable data format (HDF5). I designed three methods of optimization which fits k-Wave's needs. It uses accumulation and redistribution techniques. In comparison with the native write, every optimization method led to better write speed, up to 13.6GB/s. It is possible to use these methods to optimize every data distributed application with the write speed issue.
Description
Citation
VYSOCKÝ, O. Optimalizace distribuovaného I/O subsystému projektu k-Wave [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inteligentní systémy
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) prof. RNDr. Milan Češka, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Janoušek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Petr Peringer (člen) RNDr. Marek Rychlý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-23
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm B. Otázky u obhajoby: Zkoušel jste testovat a optimalizovat ukládání dat s rozměry většími než 512^3? Jaké očekáváte chování po optimalizaci? Jak by se dal systém ukládání dat optimalizovat v případě, že by měla být data vždy uložena po 3D blocích (chunky) 64^3, které jsou daleko více optimálnější pro pozdější zpracování dat a jejich vizualizaci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO