Optimalizace výkonu VPN v Linuxu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá analýzou stávajících a aktivních VPN řešení,  jejich výkonu a slabých stránek. Výsledkem práce je jaderný modul pro Linux, který implementuje datový přenos pomocí protokolů TLS a DTLS na základě konfigurace ustanoveného spojení v chráněném režimu. Primárním cílem bylo odstranit datové kopie a změny kontextu z chráněného režimu do režimu jádra během datových přenosů ve VPN řešeních založených na protokolech  TLS a DTLS. Práce analyzuje cenu těchto operací a na základě analýz lokalizuje další kroky nutné k využití implementovaného jaderného modulu ve VPN řešeních. Práce se dále zabývá analýzou dalších možných využití implementovaného jaderného modulu mimo VPN řešení.
This thesis provides an analysis of the available software VPN solutions and its performance on the Linux system. This analysis is then used as a basis to determine performance bottlenecks, suggest performance improvements and further design and implement the most promising of them. The result of this thesis is a Linux kernel module which does TLS and DTLS transmission and reception in kernel space. The module utilizes key material established during a TLS or DTLS handshake in user space. Despite the fact that the developed module was designed for use by VPNs there are identified several other use-cases which can take advantage of our module.
Description
Citation
POKORNÝ, F. Optimalizace výkonu VPN v Linuxu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Bezpečnost informačních technologií
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Martin Drahanský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Radek Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Drábek, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Křivka, Ph.D. (člen) Doc. Ing. Valentino Vranić, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-22
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO