Systém pro určování nadzemní výšky letajících objektů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Táto diplomová práca sa zaoberá dizajnom a vývojom systému pre meranie výšky (nad zemou) lietajúcich objektov. Popisuje teoretické podklady týkajúce sa merania výšky v aviatike ako aj rôzne techniky merania výšky. Meranie je vykonávané pomocou HMD (zariadenia na meranie výšky) - vstavaného systému, ktorý využíva senzor barometrického tlaku na meranie výšky. Hlavná časť tejto diplomovej práce je venovaná pozemnej jednotke - serveru, ktorý obsahuje sadu aplikácií. Použitím tohto serveru a rádiového spojenia je možné zasielať riadiace príkazy do HMD, prijímať dáta a zasielať dáta do webovej aplikácie. Server ďalej funguje ako dátové úložisko, je schopný spracovávať a analyzovať dáta. Táto práca taktiež diskutuje presnosť merania a dátový výstup. Systém bol testovaný a používaný na viacerých akrobatických súťažiach bezmotorových klzákov.
This master's thesis deals with design and development of a system for measuring altitude (height above ground level) of flying objects. It describes theoretical background related to altitude measurements in avionics as well as various techniques of altitude measuring. The measurement is conducted by HMD (Height measuring device) - embedded system which uses barometric pressure sensor to measure altitude. The main part of this thesis is dedicated to ground unit - a server running custom set of applications. Using this server and radio link, it is possible to send control commands to HMD, receive data, and propagate data into web application. Furthermore server acts as a data storage and is able to process and analyse data. The thesis also discusses the precision of the measurement and the data output. System was tested and used during several glider aerobatics competitions.
Description
Citation
BOBA, P. Systém pro určování nadzemní výšky letajících objektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2016.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Počítačové a vestavěné systémy
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Kotásek, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Otto Fučík (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Martínek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Racek, CSc. (člen) doc. Ing. Ondřej Ryšavý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2016-06-17
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " A ". Otázky u obhajoby: Uveďte motivaci pro použití dvou typů databází (PostgreSQL a MongoDB). Bylo by možné dosáhnout stejné funkčnosti použitím pouze jedné databáze? Uvažoval jste nad alternativami pro RPC server? Bylo by možné implementovat systém jiným způsobem než pomocí démona a RPC serveru? Pokud ano, jaké má zvolené řešení výhody oproti alternativám?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO